Hrvatska pošta dostavljaće pakete za AMAZON – Moguće pokrivanje i tržišta Srbije

Amazon nije „došao u Hrvatsku“, ali bi partnerstvo ove kompanije sa Hrvatskom poštom moglo da ubrza i pojeftini dostavu pošiljki. Naime, nakon puno nagađanja i nezvaničnih informacija, hrvatskim medijima je stigla i zvanična potvrda iz Amazona, da su Hrvatska pošta i najveći svetski internet trgovac sklopili partnerstvo.

Omogućili smo hrvatskim kupcima da kupuju u evropskim trgovinama Amazona, a dostavljaćemo im pakete u saradnji sa Hrvatskom poštom. Nastavljamo da se fokusiramo na ono što naši kupci najviše cene – niske cene, velik izbor i brzu i sigurnu dostavu, potvrdili su hrvatskom portalu Zimo iz Amazona.

Srpski internet trgovci veruju da ćemo u narednom periodu imati ovakvu vrstu saradnje u Srbiji, pored Alibabe, i sa Amazonom i sa još nekim najvećim regionalnim igračima, ali ističu da je još neizvesno kada bi tačno to moglo da se dogodi. Kako saznaje Blic Biznis, sličnu želju imaju i srpske vlasti, koje sa esnafskim organizacijama rade na dovođenju najvećih svetskih e-trgovaca.

Velika Gorica centar Amazona u regionu

Saradnja Amazona i Hrvatske pošte znači da će hrvatskim kupcima ubuduće pakete, umesto različitih dostavnih službi, uručivati poštari. Iz Amazona nisu želeli da otkriju da li planiraju da „otvore“ i lokalnu prodavnicu na adresi Amazon.hr, ali ovo partnerstvo moglo bi značiti nešto jeftinije poštarine za sve hrvatske i regionalne kupce Amazona.

Kako su proteklih dana objašnjavali stručnjaci za ovu oblast, Amazon nije „došao u Hrvatsku“, jer nije izgradio svoj logistički centar ili skladište, a komšije već duže vreme mogu da kupuju preko ovog internet trgovca. Zapravo je samo promenjena, odnosno unapređena logistika i način isporuke paketa.

Naime, do sada su hrvatski građani svoje narudžbine sa Amazona dobijali direktno iz skladišta u Nemačkoj, a sada će paketi stizati u veliki logistički centar u Velikoj Gorici, odakle će ih poštari donositi kupcima.

Ovakvo partnerstvo bi, pretpostavljaju poznavaoci prilika, značilo da je centar u Velikoj Gorici postao središte distribucije Amazonovih proizvoda u regionu. Ovo je klasičan slučaj optimizacije, jer je Amazonu svakako lakše da sve proizvode usmeri na jedno mesto i odatle radi distribuciju, navode stručnjaci za e-trgovinu, uz dodatak da je ovakav način svakako i jeftiniji.

Značajna saradnja, ali i podstrek lokalnim trgovcima

Ovakve navode je za Blic Biznis potvrdila i Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacije Srbije.

– Uvidom u sam ugovor o saradnji mogla bih da kažem preciznije značenje, ali činjenica je da Amazon ima besprekorno razrađen sistem logistike i veoma im je važno da imaju last mille delivery lokalne partnere. Ovakvim tipom ugovora obično se preciziraju brža i kontrolisanija isporuka, uz penalizovanje problematičnih slučajeva. Unapređenje isporuke je od velikog značaja za sve kupce i kao neko ko se bori za unapređenje eCommerce u celom regionu ovakve saradnje smatram značajnim – rekla je.

Ona napominje da je, s druge strane, ovo i podstrek lokalnim trgovcima, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, da više ulažu u svoje digitalno poslovanje i načine isporuke.

– Verujem da ćemo, pored Alibabe, u narednom periodu imati ovakvu vrstu saradnje u Srbiji i sa Amazonom i Allegrom i EMAGom, koji su najveći regionalni igrači. Naši trgovci mogu takođe sarađivati i sa lokalnim marketplace prodavnicama, ali i sa navedenim svetskim gigantima. Mi kao eCommerce Asocijacija Srbije upravo radimo na olakšavanju saradnje između domaćih trgovaca i stranih web platformi – ističe Zorana Milidrag za Blic Biznis. 

Iz Hrvatske i do Srbije?

Nagađa se da je upravo novo logističko središte Pošte bilo glavni magnet za ulazak Amazona u HP. Sortirnica je otvorena u septembru prošle godine, a veruje se da je čitav projekat bio ubrzan za pola godine upravo zbog interesa Amazona. Ukupna vrednost celog projekta je oko 46 miliona evra, u kompleksu radi više od 1.500 radnika – sortirnica, poštanska logistika, paketna logistika, prevoz i vozni park, IT i centar za podatke, podrška poslovanju.

Visokoregalno skladište ima kapacitet 8.000 paketnih mesta te je ukupne nosivosti 6.400 tona. Kapacitet postrojenja za automatsku razradu paketa je 15.000 pošiljaka na sat, mase paketa od 100 grama do 30 kilograma. Ukratko, radi se o najvećoj investiciji u istoriji HP-a, a kompleks je ujedno i postao novo sedište pa će se tako ubuduće iz Velike Gorice raznositi pošta u sve ostale krajeve Hrvatske.

Uz to, iako su zvanični detalji tajna, portal Poslovni dnevnik saznao je da će ovaj distributivni centar HP-a postati i središte Amazonove dostave za širu regiju – nezvanično se govori o Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, ali i o Severnoj Makedoniji i Albaniji, a neki izvori tvrde da se u ovom projektu čak radi i o širenju Hrvatske pošte još na Sloveniju, Grčku i Kipar.

Podeli na društvenim mrežama: