ANALIZA: TOP 25 lanaca snabdevanja

Kompanija Cisco drugu godinu zaredom na vrhu je Gartner liste Top 25 lanaca snabdevanja, a slede je Colgate-Palmolive i Johnson&Johnson na drugoj, odnosno trećoj poziciji.

Globalna istraživačka kuća Gartner već 17 godina analizira najbolje prakse lanaca snabdevanja na svetu, a lista Top 25 formira se na osnovu dve glavne komponente: poslovni rezultati – na osnovu javno dostupnih finansijskih podataka i podataka o korporativnoj društvenoj odgovornosti (koji daju uvid u ostvareno) i mišljenje eksperata u ovoj oblasti (koje daje sliku o budućem potencijalu). Ove dve komponente se zbrajaju u ukupan rezultat.

  • NE PROPUSTITE: Bela knjiga o smanjenju rizika u lancu snabdevanja (na srpskom jeziku) – preuzmite svoj primerak OVDE. 

Tokom prošle godine, lanci snabdevanja morali su da pokažu dosada neslućeni nivo agilnosti i fleksibilnosti, kako bi se suočili sa svim izazovima pandemije i drugih makroekonomskih faktora. Gartner-ova ovogodišnja lista, uz kompanije koje su dokazale svoju izvrsnost tokom prethodnih godina, ubraja i 4 nove kompanije: Dell Technologies, Pfizer, General Mills i Bristol Myers Squibb. Kompletnu listu pogledajte u nastavku:

Izvor: gartner.com

Najuspešniji lanci snabdevanja danas nadilaze efikasnu logistiku, obuhvatajući važne kriterijume kao što su razumevanje vrednosti kupca, investiranje u tehnologiju koja podstiče rezilijentnost i agilnost, kao i promovisanje inovacija i dobre prakse u oblasti ESG ciljeva, saopštio je Gartner.