Dualno obrazovanje u logistici i špediciji – Šta smo naučili za 4 godine?

U Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu ovog leta maturirala je prva generacija učenika koji su se u okviru smera „tehničar logistike i špedicije“ školovali po dualnom modelu, odnosno – učeći uz rad. Iskustvo i znanje koje su stekli u realnom privrednom okruženju i uz podršku mentora predstavljaće veliki benefit kako za one čija je namera da zasnuju radni odnos posle završene srednje škole, tako i za one koji nastavljaju dalje školovanje u oblasti logistike, slažu se predstavnici privrede i obrazovnog sektora.

– Interesovanje za ovim obrazovnim profilom je konstantno. Kompanije koje su 2016. godine inicirale uvođenje ovog profila kao dualnog u obrazovni sistem Srbije i radile na prilagođavanju opisa posla i plana nastave i učenja, pa potom i primile prve generacije učenika na učenje kroz rad 2017. godine, i dalje školuju đake ovog profila – navode za PlutonLogistics u Službi za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Za školsku 2021/2022. godinu, dodaju, ukupno 9 kompanija u Beogradu pružiće podršku ovoj školi u realizaciji učenja kroz rad za ovaj obrazovni profil, dodaju. U pitanju su kompanije Delhaize Serbia, Kuehne+Nagel Beograd, Gebrüder Weiss, dm drogerie markt, Delta Transportni Sistemi, M&M Militzer & Muench Transport & Logistics d.o.o, cargo-partner, Lagermax AED, Quehenberger Logistics SRB d.o.o.

Osim kompanija lociranih oko Beograda koje sarađuju sa Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu, u PKS navode da je i u drugim gradovima Srbije bilo zainteresovanosti za školovanje ovih učenika, ali je zasad sve ostalo na interesovanju i pripremi. Naime, u toku upisne politike za školsku 2021/22. godinu još 3 kompanije iz Kragujevca, Kruševca i Novog Sada iskazale su zainteresovanost za ovaj obrazovni profil, ali kako su ponudile mali broj mesta za učenje kroz rad, odeljenja nisu odobrena od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koje je nadležno za sprovođenje upisne politike.

Verujemo da će u narednim godinama situacija da se promeni, odnosno da će veći broj privrednika da se uključi u obrazovanje kadrova ovog profila, jer je on tražen i budi veliko interesovanje i privrednika i učenika, naročito stoga što omogućava i dalje školovanje učenika i povećava šanse da se kompanijama po završenom visokom obrazovanju vrate znatno kvalitetniji kadrovi – navode u Privrednoj komori Srbije.

Kompanija cargo-partner jedan je od pionira u ovoj oblasti u Srbiji. Početkom 2016, na poziv PSK i Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Beogradu, aktivno su se uključiil u projekat dualnog obrazovanja u Srbiji. U saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja učestvovali su u izradi nastavnog plana i programa za obrazovni profil “tehničar logistike i špedicije” i davali preporuke i mišljenja za izradu Zakona o dualnom obrazovanju.

Pixabay.com/Steven Weirather

cargo-partner ima potpisan ugovor o izvođenju praktične nastave sa Saobraćajno-tehničkom školom u Zemunu (odnosno sa roditeljima/starateljima i učenicima) tako da svake školske godine stručnu praksu u kompaniji pohađa četvoro učenika. Miloš Bogunović, šef ljudskih resursa u kompaniji cargo-partner Srbija, za PlutonLogistics kaže da je veoma važno da se učenicima, koji se prvi put susreću sa realnim radnim okruženjem, maksimalno približi šta će ih očekivati u logističkim procesima.

– Imamo zadovoljstvo da im u prijatnoj radnoj atmosferi, pokažemo rad u logistici i sve izazove koje ovaj posao nosi. Samim tim trudimo se da im učinimo lakšim prelazak iz škole u svet rada, podstičući njihovu mladalačku radoznalost, kao i zadovoljstvo kada neki zadatak završe sami. Osim konkretnih radnih zadataka osposobljavamo ih i za timski rad u kompaniji, da aktivno učestvuju i sami da predlažu rešenja, što u školskom okruženju nemaju često priliku. Smatram da našim dobrim angažovanjem u projektu dualnog obrazovanja i mi imamo šansu da identifikujemo svoje buduće kolege – zaključuje.

Digitalizacija

U Privrednoj komori Srbije ističu da zainteresovani privrednici u svakom trenutku, tokom cele godine, mogu da iskažu svoje potrebe za kadrovima i spremnost za uključivanje u dualni model obrazovanja.

– Novina u odnosu na prethodne godine je ta da je ceo proces digitalizovan i da se sve odvija putem veb portala dualnog obrazovanja. Na sajtu dualnoobrazovanje.rs zainteresovani privrednici mogu naći sve relevantne informacije u vezi sa dualnim obrazovanjem, pa tako i o načinu kreiranja profila poslodavca na portalu i svim koracima koje je potrebno preduzeti, a Privredna komora će uložiti sve svoje napore kako bi adekvatno odgovorila na zahteve privrede

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.