Efikasna logistika, značajne uštede za privredu – Odjeci konferencije LOGŠPED 2018

Logistička konferencija pod nazivom Efikasnost i uštede u transportu održana je 22. juna 2018. godine u Banjaluci. Konferenciju je organizovala visokoškolska ustanova Banjaluka College, uz podršku većeg broja logističkih stručnjaka i kompanija iz regiona.

U radu konferencije je učestvovalo 120 učesnika. Učešće su uzeli eminentni profesori, predstavnici obrazovnih institucija i istaknuti logistički stručnjaci i menadžeri iz različitih logističkih, špediterskih i transportnih kompanija, skladišnih sistema, distributivnih centara, trgovinskih lanaca i proizvodnih preduzeća. Konferenciji su prisustovali studenti Banjaluka Collega, kao i đaci srednje tehničke škole iz Banjaluke.

O unapređenju transportnih i logističkih procesa na konferenciji je govorio prof. dr Milorad Kilibarda sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Nove usluge i rešenja upravljanja transportom predstavio je Vlado Popović, „NTS Soft“ Banjaluka. O uslugama i rešenjima berze transporta govorio je Alen Solina iz kompanije „TimoCom„, a Meliha Mujezović iz „Dragon Maritime SEE“ predstavila je servise kineske kompanije COSCO. Kroz panel diskusiju detaljnije su razmatrani problemi, mogućnosti i rešenja unapređenja transportne i logističke efikasnosti i ostvarenja ušteda.

Na konferenciji je istaknuto da logistički troškovi dostižu i do 25% ukupnih troškova poslovanja svake komapnije. Transport predstavlja najveći logističkih trošak, koji često čini oko 40% ukupnih logističkih troškova.

Logistički troškovi i gubici vezani su za transport, zalihe, skladištenje, pakovanje, pretovar, administraciju i poslovanje. Gubici u transportu se javljaju i usled lošeg korišćenja transportnih sredstava, zbog neodgovarajućeg planiranja, organizacije, upravljanja i kontrole transportnih procesa i angažovanja transportnih sredstava i vidova transporta.

Svetska iskustva pokazuju da kroz unapređenje efikasnosti logističkih i transportnih procesa moguće je ostvariti uštede od 15-20% ukupnih logističkih troškova. Logistički potencijali i resursi nedovoljno se koriste. Danas je samo kod 10% vozila, korisna nosivost iskorišćena u potpunosti, dok su između 30 i 40% prazne vožnje.

Moglo se čuti da u transportu i logistici postoje značajni i vremenski gubici, čijom eliminacijom se mogu značajno smanjiti logističkih troškovi.

Tako na primer, transporta sredstva u vožnji provedu samo oko 40% vremena, a 60% vremena otpada na odmor, utovar/istovar, čekanje, pauze i druge gubitke u transportnom procesu. Ako bi se vreme trajanja jednog transportnog zadatka skratilo za sat vremene postigle bi se uštede od 30 – 45 eura dnevno po vozilu. Pored toga značajno bi se povećala pouzdanost i tačnost isporuke robe.

Optimalnim korišćenjem transportnih sredstava mogu se postići uštede 13-27 % ukupnih logističkih troškova.

Konferencija je imala za cilj da akademska istraživanja i studente poveže sa logističkom praksom i vodećim kompanijama, što je osnovni preduslov za uspešan teorijski i praktičan razvoj efikasnih transportnih i logističkih rešenja. Uspostavljeni su direktni poslovni kontakti koji studentima omogućavaju obavljanje stručne prakse, izradu praktičnih završnih radova, brže zapošljavanje i uključivanje u rešavanje konkretnih logističkih poslova i problema.

 

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.