Gebruder Weiss objavio bilans za 2023. – Najveći obim investicija u istoriji kompanije

Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss završila je 2023. poslovnu godinu sa neto prometom od 2,47 milijardi evra. Uprkos padu u odnosu na 2022, kada je ostvareno 3 milijarede evra, kompanija je ispred svog trenda rasta od 2015. do 2020, saopšteno je iz Gebruder Weiss-a.

Posebni efekti uslovljeni pademijom korona virusa nisu se nastavili i u 2023, te se, kao rezultat, neto promet poslovne oblasti Air&Sea vratio na prethodni nivo od 774 miliona evra; u toj diviziji je godinu ranije zbog visokih pomorskih i avio vozarina Gebruder Weiss ostvario 1,27 milijardi evra.

Promet u poslovnim oblastima drumskog transporta i logistike bio je stabilan u 2023, sa 1,45 milijardi evra (2022: 1,48 milijardi evra), uz pad cena energije i goriva. Koeficijent sopstvenog kapitala porastao je na 63% (2022: 60%), što čini kompaniju otpornom na krizu i pozicionira je kao sigurnog poslodavca, ističe se u saopštenju.

– Uprkos slabijoj konjukturi, uspeli smo da prvoklasnom uslugom doprinesemo uspehu naših klijenata na njihovim globalnim prodajnim tržištima, kao i da ojačamo prisustvo kompanije Gebrüder Weiss novim lokacijama u SAD i Nemačkoj. Za takav rezultat pre svega su zaslužni naši zaposleni i njihova posvećenost – kaže Wolfram Senger-Weiss, predsednik Upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss. 

Senger-Weiss podseća da su geopolitički sukobi i smanjeni globalni ekonomski rezultati imali negativan uticaj na promet i količine transportovane robe.

– Zbog naše stabilne finansijske situacije, i dalje smo bili u mogućnosti da sprovedemo sveobuhvatan investicioni program za proširenje lokacija i usluga u 2023. godini – objašnjava. Naime, mnogi projekti, koji su bili odloženi zbog korona-virusa, realizovani su tokom 2023.

(Izvor: Gebrüder Weiss/Schlaghuber)

Ulaganja u proširenje mreže

Sa rekordnim obimom ulaganja od 187 miliona evra, Gebrüder Weiss je konsolidovao svoju mrežu na nemačkom i američkom tržištu, kao i u Jugoistočnoj Evropi, ali je takođe investirao u projekte svojih klijenata i održivu proizvodnju energije.

Logistička kompanija je u Bavarskoj učvrstila svoju poziciju preuzimanjem i kupovinom nekretnina u Bajrojtu, Konradsrojtu, Nirnbergu i izgradnjom novog logističkog terminala u Štraubingu. Mreža SAD je proširena novim lokacijama u Majamiju i Laredu u Teksasu. Ostali investicioni projekti uključivali su drugu lokaciju u Bukureštu, proširenje logističkog terminala u Mađarskoj i izgradnju novog logističkog skladišta u Gracu i u mestu Rojte u Tirolu.

Kao rezultat preuzimanja, broj zaposlenih na 180 lokacija širom sveta porastao je na 8.600 (2022: 8.400). Paralelno sa širenjem mreže, Gebrüder Weiss je investirao u digitalizaciju upravljanja lancem snabdevanja. Korisnički portal myGW proširen je tako da uključuje funkcije analize zaliha (analitiku skladišta).

myGW portal nudi transparentnost duž celog lanca snabdevanja i služi klijentima kao centralna informaciona i komunikaciona platforma za sve što utiče na njihove globalne pošiljke, kao što je praćenje u realnom vremenu i očekivano vreme prispeća pošiljke (ETA – Estimated time of arrival).

Korišćenje obnovljivih izvora energije

Kompanija je napredovala u dekarbonizaciji sopstvenih poslovnih aktivnosti, te je tako tri četvrtine potreba za električnom energijom u regionu D-A-CH (Nemačka, Austrija, Švajcarska) već obezbedila kroz sopstvenu proizvodnju solarne energije. U 2023. godini, logistička kompanija je pustila u rad devet dodatnih pogona u D-A-CH regionu, kao i u Istočnoj Evropi.

(Gebrüder Weiss postepeno oprema svoje lokacije fotonaponskim sistemima; na slici – lokacija u Beogradu).

Ukupno 27 fotonaponskih sistema proizvelo je 5.850 megavat sati električne energije, zahvaljujući čemu je ušteda emitovanog CO2 udvostručena, na 2.750 tona. U isto vreme, Gebrüder Weiss od 2011. godine obezbeđuje ekološki prihvatljiv energetski miks, sa svojim vetroparkom na severu Nemačke.

Deo aktovnosti na dostizanju željene klimatske neutralnosti ogleda se i kroz sve veći fokus na sopstveni vozni park. Logistička kompanija, naime, robu naručenu preko interneta krajnjim kupcima u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji već isporučuje koristeći e-transportere. U Nemačkoj će ove godine početi upotreba dva električna kamiona na baterije, a u Austriji će biti nabavljeni dodatni električni kamioni i električna dostavna vozila. Tokom tranzicije ka e-mobilnosti, veliki deo sopstvenog voznog parka u Austriji kompanija Gebruder Weiss usmeriće na korišćenje hidrogenizovanog biljnog ulja (HVO).

Nakon pada svetske trgovine i recesionih tendencija, kompanija Gebrüder Weiss očekuje blagi ekonomski oporavak od druge polovine 2024. godine, a samim tim i opet pozitivniji razvoj prometa – podstaknut pojedinačnim uspešnim nacionalnim kompanijama.

Predsednik Upravnog odbora Wolfram Senger-Weiss ističe da kompanija, zahvaljujući činjenici da je pozicionirana širom sveta, može brzo da reaguje na ekonomska kretanja u pojedinim regionima, neophodnim lokalnim logističkim uslugama.

– Istovremeno, vidimo da je naša strategija „Best of both worlds“ potvrđena. Poslednjih nekoliko godina posebno se pokazalo koliko je važno ulagati i u razvoj operativne mreže i u digitalnu kompetenciju kompanije – zaključuje.