Hrvatski „Orbico“ realizovao najveći posao u istoriji kompanije

orbico_251214„Orbico grupa“ u vlasništvu Branka Roglića sklopila je najveći posao u svojoj istoriji, i to u Poljskoj.

Sa „Zywiec grupom“ koja je najveći poljski proizvođač piva, te deo „Heineken“-a, a ujedno je i distributer žestokih pića i vina, nakon razgovora vođenih više od godinu dana, u Varšavi je  sklopljen sporazum o „Orbic“-ovoj kupovini deonica u poljskoj kompaniji „Distribev“.

Ona se bavi prodajom i distribucijom, kako u delu tradicionalne trgovine, tako i na HoReCa tržištu, pa time „Orbico“ ulazi i u sve hotele, kafiće i restorane u Poljskoj. Vrednost transakcije iznosi oko 40 mil EUR, no Roglićevoj grupaciji koja je najveći evropski distributer roba široke potrošnje s operacijama u 17 zemalja EU, značajno će porasti prihodi.

Reč je o porastu od oko 400 mil EUR na godišnjem nivou, odnosno za oko 36% većim prihodima u odnosu na planirane, pa će oni ukupno iznositi 1,6 mlrd EUR, a u ovoj godini uticaće na tri poslednja meseca što ukupno donosi 1,35 mlrd EUR.

Stoga se ova akvizicija i ocenjuje kao najveći poslovni iskorak u istoriji „Orbic“-a, te je dvostruko veća u odnosu na poslednju, takođe u Poljskoj, kojom je 2014. „Orbico“ preuzeo kompaniju Navo, piše logistika.com/hr.