I poslodavci i pojedinci biraju Dunav privatnu penziju već 15 godina

Dunav dobrovoljni penzijski fond punih 15 godina građanima obezbeđuje privatne penzije, kao dopunski prihod u starosti. Ova vrsta nebankarske štednje je dobrovoljna, fleksibilna i svima dostupna.

– Na kraju prvog kvartala 2022. godine imovina fonda iznosila je 19,7 milijardi dinara, odnosno preko 39% tržišnog učešća. Toliko, naime, vredi štednja za starost preko 90.000 članova Dunav fonda. Njihov poslodavac, oni sami ili zajedno sa poslodavcem, izabrali su Dunav za partnera u planiranju sigurnije i finansijski izvesnije budućnosti u kojoj će im privatna penzija biti dodatni izvor prihoda u starosti – navedeno je u saopštenju Dunav društva koje upravlja Dunav fondom.

Smisao štednje u dobrovoljnim penzijskim fondovima je stabilan i optimalan rast uplaćenih sredstava, uz minimiziranje tržišnih rizika. Uplaćena sredstva se investiraju i uvećavaju za ostvareni prinos. Na kraju prvog kvartala, godišnji prinos Dunav fonda iznosio je 3,87%.

Branislav Trifunović, izvršni direktor Dunav društva koje upravlja Dunav fondom, ističe da „izuzetno zadovoljstvo i potvrdu uspešnog rada pričinjava činjenica da je iz Dunav fonda do sada isplaćeno preko 53.000 jednokratnih isplata u vrednosti od 6,7 milijardi dinara i da se redovno isplaćuje preko 600 penzija. To pokazuje da su dobrovoljne penzije uveliko zaživele na domaćem tržištu i, što je još važnije, kredibilitet i zrelost industrije dobrovoljnih penzijskih fondova. Doprinos tome svakako daje i rigorozna kontrola rada fondova od strane Narodne banke Srbije koja, zajedno sa rezulatima koje ostvarujemo, u velikoj meri doprinosi očuvanju poverenja građana u ovaj vid štednje“.

U strukturi članova Dunav fonda muškarci učestvuju sa 60%, a žene sa 40%, dok je većina od 62% onih kojima poslodavac uplaćuje dopunske penzijske doprinose obezbeđujući im na taj način dve penzije, državnu i dopunsku, privatnu. Građana koji iz svojih sredstava štede za starost je 38%. Prosečna uplata u fond je 4.400 dinara.

Država je prepoznala značaj štednje za starost i podržala razvoj dobrovoljnih penzijskih fondova kroz poreske i druge olakšice. Tako su uplate penzijskih doprinosa poslodavaca do 6.541 dinara po zaposlenom oslobođene poreza na zarade i obaveznih socijalnih doprinosa. S druge strane, i uplate pojedinca putem administrativne zabrane do navedenog iznosa, oslobođene su poreza na zarade.

Kontakte za više informacija i dodatne savete potražite OVDE