IKEA gradi gigantski DISTRIBUTIVNI centar sa rečnim pristupom

Kompanija IKEA uložiće 120 miliona evra u najsavremeniji distributivni objekat od 72.000 m2 na obali Sene, odakle će – koristeći rečni transport – dopunjavati zalihe u prodavnicama u Parizu, kao i isporučivati robu kupcima koji su poručili putem interneta. Planirano je da objekat bude operativan 2026. godine, saopštio je švedski gigant.

Novi distributivni centar biće izgrađen na zemljištu koje je stavila na raspolaganje francuska grupacija HAROPA, koja upravlja lukama Le Havre, Rouen i Pariz u toj zemlji.

IKEA Francuska se već obavezala da će do kraja 2021. svojim kupcima u Parizu robu isporučivati uz pomoć rešenja sa nultom emisijom, kao i da će takav princip sprovesti širom zemlje do kraja 2025. godine. Logistički objekat na obali Sene značajno će pomoći u dostizanju ambicioznih ciljeva.

– Inovativno skladište će nam omogućiti da dugoročno pomirimo razvoj našeg poslovanja, posebno e-trgovine, sa ambicijom za održivom logistikom – izjavila je Emma Recco, direktorka poslovnog razvoja i strategije kompanija IKEA, navodi se u saopštenju.

IKEA se 2019. godine pridružila službi rečne distribucije na Seni. Reč je o plovilu na električni pogon, kojim iz rečne luke Gennevilliers upravlja francuski specijalista za održivi teretni transport Fludis. Ekološki prihvatljiva usluga prevoza Senom pokrenuta je sa namerom da se B2B i B2C kupcima koji se nalaze u centru Pariza svakodnevno dostavlja do 3.000 paketa, uz istovremeno smanjenje gužvi u saobraćaju i redukovanje emisije CO2. Među prvim učesnicima u ovom projektu, uz kompaniju IKEA bili su Lireco, distributer kancelarijskog materijala, Paperec, specijalista za reciklažu…

Brod saobraćaja iz luke Gennevilliers, započinjući svoj “milk run” u 5:30h i preuzimajući robu sa 4 stanice. U svakom pristaništu tim dostavljača ukrcava robu na teretne bicikle, a potom izlazi na obalu za last-mile dostavu. Po završetku kruga isporuke, sastaju se sa brodom na sledećoj stanici na obali Sene.