Pošta Srbije: Internet kupovina robe iz Kine se vraća u normalu

Pandemija korona virusa značajno je usporila kupovinu robe preko interneta koja dolazi iz Kine, ali se situacija sa isporukama od početka godine znatno popravlja, saopštila je Pošta Srbije, a prenosi agencija Beta.

Direktorka funkcije usluga u Pošti Srbije Bojana Nikolić, istakla je da je isporuka u prethodnoj godini bila usporena prvenstveno zbog problema koji je Kina imala sa avio-kompanijama i nedostatka kapaciteta u saobraćaju za distribuciju robe koja se poručuje preko interneta.

– Kineska pošta nam se obratila i prenela nam informaciju da će kontaktirati sve svoje saradnike, odnosno partnere u Kini, i da će ih obavestiti da su obezbedili kapacitete i mogućnost da roba nesmetano krene ka Srbiji. Kineska pošta je pronašla mogućnost i način, odnosno napravili su dogovor i ugovore sa avio-kompanijama, da rokovi isporuke budu znatno kraći – objasnila je Nikolić.

Ono što je dodatno smanjilo kupovinu preko interneta sa kineskih sajtova, jeste promena politike određenih kuća u vezi sa poštarinom.

– Poštarine su do prošle godine bile besplatne, odnosno nisu se plaćale. Sa uvođenjem određenih tarifa koje je uveo jedan od velikih giganata koji se bavi elektronskom trgovinom, smanjila se i potreba za kupovinom, jer poštarine nekada premašuju i vrednost robe – istakla je Nikolić.

V.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević rekao je da očekuje da će se saradnja sa Poštom Kine „podići na nivo strateškog partnerstva“, prenela je agencija Beta.