Kako Svetsko prvenstvo u fudbalu utiče na prodaju TELEVIZORA – i šta sve to znači za logističare?

FIFA World Cup je spektakl drugačiji od bilo kog drugog dođaja u fudbalu ili u svetu sporta uopšte. Na svake četiri godine, prate ga milijarde ljudi, te ne čudi što je ovo takmičenje poznato i kao „najpopularnija TV emisija na Zemlji“.

Ovogodišnji turnir u Kataru je prvo izdanje zimskog Svetskog prvenstva u istoriji, ali apetiti gledalaca nisu ništa manji nego dosada. To je ujedno i muzika za uši svih onih koji prodaju televizore.

Prema GfK-ovom istraživanju, godina Svetskog prvenstva uobičajeno znači i dobru godinu za prodaju TV uređaja. Na primer, Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. u Rusiji izazvalo je rast od 2,9% na globalnom TV tržištu, pri čemu je 221 milion jedinica prodat potrošačima koji su želeli nadogradnju u svom domu – upravo za turnir.

Zimsko takmičenje ovoga puta znači da uobičajeni festivali fudbala na otvorenom za evropsku javnost nisu bili mogući, što je dovelo do toga da sve više navijača posmatra mečeve svoje nacije iz udobnosti svog doma. TCL-ova anketa, pred početak događaja, pokazala je da će ogromnih 86% Evropljana gledati Svetsko prvenstvo 2022. kod kuće – a 8% ispitanika reklo je da bi za tu priliku prešli i na novu tehnologiju.

Međutim, iako na prvu loptu izgleda da to mora biti dobra vest za TV prodavce širom sveta, stvarnost je, zapravo, drugačija.

Statistika predviđa da će obim prodaje TV-a širom Evrope tokom cele 2022. pasti na najniži nivo od 2014. godine, na 67,4 miliona jedinica – što predstavlja minus od 12,9% u odnosu na prethodnu godinu. U međuvremenu, vodeći svetski proizvođač televizora Samsung objavio je slabe brojke o prodaji velikih panela (TV i monitora) za treći kvartal 2022. godine – odnosno tokom priprema za Svetsko prvenstvo, a Rojters izveštava da je drugi najveći proizvođač – LG, pretrpeo sličan pad.

Nije da nije bilo pokušaja da se ovaj rezultat popravi – premijum prodavci, kao što su Samsung i LG, često su organizovali promocije tokom 2022, kako bi uveli nove televizore u evropske domove, ali potražnja potrošača nije bila tako jaka kao prethodnih godina Svetskog prvenstva.

Potražnja potrošača u više sektora je dramatično fluktuirala tokom godine. Rast cena nafte, energenata i hrane doveo je inflaciju do nivoa bez presedana, što je rezultiralo time da potrošači daju prioritet esencijalnim proizvodima, a ne artiklima poput televizora.

Sezona bi takođe mogla da sugeriše da su potrošači čekali Crni petak, Božić ili januarske ponude umesto da investiraju pre početka Svetskog prvenstva.

Uz to, još jedna uobičajena tema tokom finansijskih izazovnih vremena 2022. je da potrošači zamenjuju premium brendove za povoljnije artikle, a kineski proizvođač Hisense ubira prednosti na evropskom TV tržištu.

Hisense je izvestio o brzom međugodišnjem rastu od 18% na globalnom nivou u prvih devet meseci 2022. godine, uključujući 24 miliona prodatih TV-a u Evropi i porast tržišnog udela sa beznačajnog na četvrto mesto na listi.

Pojedine evropske zemlje su takođe ubeležile snažnu TV prodaju u periodu pre Svetskog prvenstva, uprkos ukupnim ciframa za 2022. Britanski prodavac OnBuy, na primer, zabeležio je porast prodaje sistema kućnih bioskopa za neverovatnih 1.769% tokom poslednjih sedam dana pre prve utakmice.

Izazovi u upravljanju lancima snabdevanja

Sa druge strane, kolega iz Velike Britanije, AO World, zabeležio je pad prihoda za 17% u šest meseci do septembra, ali polaže nade u to da će prodaja tehnologije neposredno pred takmičenje, podići rezultate.

U svetu logistike, fluktuacije u potražnji znače da je sposobnost da se ubrza i uspori lanac snabdevanja ključna kada je u pitanju balansiranje operacija.

Podaci o prodaji TV-a iz prethodnih godina Svetskog prvenstva doveli su do toga da su neki trgovci povećali zalihe kako bi zadovoljili porast porudžbina. Ako se takav porast ne ostvari, kompanije će morati da rade na upravljanju zalihama, kako bi sprečile krizu prevelikog obima.

– Proizvođačima je planiranje nivoa, ali i lokacija zaliha, gotovo jednako teško kao analitičarima predviđanje pobednika samog Svetskog prvenstva. Razlozi su mnogobrojni – ekstremna promenljivost cena prevoza, fluktuacija u potražnji potrošača, izazovne globalne prilike… Imajući sve to u vidu, sa sigurnošću možemo reći da end-to-end upravljanje lancem snabdevanja nije bilo važnije. Da bi se sprečila uska grla koja dovode do nepotrebnih troškova uzvodno ili nizvodno u lancu snabdevanja, potrebno je integrisati rešenja za upravljanje kapacitetom proizvodnje i multimodalnim transportom, ali i rešenja za upravljanje ukoliko dođe do preopterećenja na odredištima. To će maksimizirati fleksibilnost lanca snabdevanja i omogućiti preduzećima da apsorbuju pojedinačne promene u svojim logističkim operacijama – istakao je Dejvid Šolton, Commercial Head of Technology u kompaniji Maersk.

Kako se približavamo 2023. godini, očekuje se da će se evropsko TV tržište blago poboljšati prema Statisti. Ipak, brojke će ostati prilično stagnirajuće, a novi propisi EU bi mogli dodatno uticati na industriju.

Digital Trends izveštava da će EU uvesti nove standarde u svoj indeks energetske efikasnosti (EEI) od 1. marta 2023. godine, ograničavajući potrošnju energije za elektroniku u zemljama članicama. Trenutno na tržištu ne postoji nijedan 8K televizor koji ispunjava propise i koji bi se kasnije mogao prodati u EU.

Ostaje da se vidi da li će se novi uslovi poboljšanja EE promeniti ili da li se može pronaći bilo kakvo rešenje – kao što je režim slike u EU nižeg kvaliteta za 8K televizore – ali je jasno da ako zakon ostane na snazi, efekat će sigurno osetiti širom Evrope.

Izvor: Maersk

Photo: Pixabay, ilustracija 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.