Kupac je u fokusu (a kvaka u detaljima) – Bili smo na 3. regionalnom Supply Chain forumu u Beogradu

Ostavi se perfekcionizma i jednostavno idi dalje.

Možda ne baš identičnim rečima, tek poruka je upamćena: izrekao je na uvodnom panelu Supply Chain Foruma Dragan Stajković, generalni direktor Bambija. Kontekst su, u ovom slučaju, bile inovacije i kako održati dinamiku razvoja kompanije, ali bi posle te izjave slobodno mogla da stoji i prazna linija – za dopisati po potrebi.

Ima li teksta, od 2020. godine do danas, u kome nije bilo reči o prekinutim lancima snabdevanja, izazovima i novoj realnosti? Nema. Zbog toga je, mnogo više od osvrta na okolnosti koje su oblikovale svet tokom protekle tri godine (izmenjena tražnja, nedostatak sirovina, problemi u transportu, cene goriva, inflacija i sve dobro poznate poteškoće), na ovom događaju u Beogradu bilo zanimljivo čuti mišljenja profesionalaca na temu – šta smo naučili i šta ćemo primenjivati i dalje?

Naučili smo se agilnosti, saradnji, učenju jedni od drugih, smatra Stajković.

A kada je reč o inovacijama, navodi, još više se učvrstila uverenost u stav sa početka teksta.

Slana plazma je, recimo, jedan od primera – taj proizvod, uprkos potpuno neplaniranim okolnostima, uticao je tako što je „pogurao“ prodaju obične plazme. „A to uopšte nije bio proizvod u čiji sam uspeh bio uveren“, kaže.

Komentarišući poslovanje u okolnostima dve krize koje su se „smenile“ (ili bolje reći isprepletale), Nenad Đurđević iz kompanije Ball Corporation podsetio je da je bilo potrebno donositi loše odluke, da biste doneli dobre odluke.

– Pokazalo se da veličina i snaga kompanije nisu garancija: donet je niz ne tako dobrih odluka, zbog manjka informacija, a neophodnosti da se deluje. Kroz njih smo učili, da bismo posle doneli prava rešenja. Dešavanja su nas naučila i da odamo veliko poštovanje znanju mladih i da saslušamo svako mišljenje.

Kupci su tražili tailor made rešenja, a u B2B sektoru to je stvorilo čitav niz subindustrija i stavilo na pijadestal specijalizaciju, dodao je.

Na pitanje da li je, posle svega, zaključak da se kompanija mora prilagoditi kupcu ili kupac njoj, Nenad Đurđević istakao je da se mora voditi računa o balansu potreba i operativne efikasnosti preduzeća.

Veliko je pitanje naći taj balans. Sada je pred nama novi svet, koji se ponovo stvara. Imamo priliku da sve radimo na novi način, a nema mnogo takvih trenutaka u istoriji.

I Katarina Đorđić iz kompanije Telekom Srbija istakla je da je prelazak na agilno poslovanje bio neophodnost, pre svega kod kompanije koja se našla na takvom „udaru“ nove i drugačije tražnje kupaca: nakon što smo se svi prebacili na online modele i rad od kuće.

– Doprema robe, nove operacije, nove interne procedure. Sve to doprinelo je da smo u poslednje dve, tru godine imali zastoj u inovacijama, i to je segment na kome ćemo sada raditi.

A na pitanje da li je kupac u fokusu, Katarina odgovara potvrdno, uz jedan veoma važan detalj:

– Da. Ali istovremeno moramo na njega delovati različitim strategijama, kreirati i menjati njegova očekivanja, prema onome što nama najviše odgovara.

Big data, analitika, veštačka inteligencija i ljudske vrednosti trebalo bi da kompanijama budu prioritet u narednom periodu, složili su se učesnici ovog panela. Oni koji to budu imali na umu, imaće sve konce u svojim rukama.

A njegovo veličanstvo kupac?

Kupac u fokusu najviše od svega doneo je potrebu za još intenzivnijom personalizacijom (custom-izacijom, tailor made rešenjima ili kako vam je već volja da to nazovete): proizvoda, načina kupovine, poručivanja, isporuke.

Svi pobrojani alati biće, između ostalog, u službi zadovoljavanja potrebe za „personalizovanom kupovinom“ u budućnosti. Ili barem – kako poručili supply chain eksperati – u službi kreiranja takvog osećaja.

Treći Supply Chain forum

Srpsko udruženje profesionalaca u lancu snabdevanja (SUPLS), posle 4 godine pauze, ponovo je okupilo eksperte iz industrije na tradicionalnom regionalnom Supply Chain forumu. Više od 250 učesnika učesnika kompanija iz različitih industrija imalo je prilike da 27. marta u Beogradu, kroz interaktivne panele, diskusije, kao i razmenu iskustva i primera dobre prakse, proširi svoje znanje i upozna se sa trendovima u oblasti lanca snabdevanja.

Organizatori su opravdali očekivanja, ne samo po pitanju kvaliteta, već i dinamike, pa su tako sve sesije bile realizovane na interesantan i kreativan način. Jedan od detalja koji se izdvoji bilo je uključivanje studenata u „kreiranje programa“, kroz kratke prezentacije kojima su budući stručnjaci predstavljali najvažnije faktore koji oblikuju tržište – od inflacije, kretanja cena transporta, digitalizacije itd.

Na događaju su dodeljena i SUPLS priznanja istaknutim profesionalcima: u oblasti proizvodnje nagrađen je Branko Vasić (Falke Serbia), u oblasti logistike – Zoran Maksimović (PepsiCO), nabavke – Zoran Martinov (Frikom), kao i ESG – Jasmina Pešović (Bambi).