Planovi Atlantic Grupe za 2021: Novi brendovi, razvoj distribucije i moguće akvizicije

Atlantic Grupa nastaviće u 2021. da se fokusira na jačanje pozicija prepoznatljivih regionalnih brendova, internacionalizaciju – primarno Argete i Donata, stvaranje novih brendova, razvoj distributivnog poslovanja i nastavak dezinvestiranja nestrateških poslovnih operacija, kao i moguća spajanja i akvizicije.

Kompanija je u četvrtak saopštila planove za ovu i poslovne rezultate prethodne godine. Kako se navodi u saopštenju, u 2020. ostvareno je 700,3 miliona evra prihoda od prodaje, što predstavlja pad od 3,3% u odnosu na 2019. Sa druge strane, ukoliko se isključi uticaj prihoda dezinvestiranog poslovanja, uporedivi prihod je ostao gotovo na nivou godinu ranije, uz blagi pad od 0,4%.

Dobit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 95,5 miliona evra i niža je za 8%, dok je bez jednokratnih stavki rasla 4,6% na 100,7 miliona evra. Neto dobit iznosi 45,6 miliona evra i bez jednokratnih stavki rasla je 13,3% u odnosu na prethodnu godinu, dok nominalno beleži pad od 12,3%.

Ističu da je „poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tokom 2020. godine visok nivo stabilnosti, uprkos poremećajima uzrokovanim pandemijom COVID-19“.

Najviše rasli Argeta, Farmacia i Donat

Najveći rast prihoda od prodaje među poslovnim područjima ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 15,1%, apotekarski lanac Farmacia s rastom od 4,5% i Donat Mg s rastom od 2,7%. Kafa se s 21,1% učešća u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u 2020. godini ostvarila je blagi pad prihoda od 2,6%, uz povećanje profitabilnosti.

Među tržištima najznačajniji rast od 14,2% ostvarila su ključna evropska tržišta, najviše Austrija i Švajcarska, a rasla su i tržišta Slovenije, Makedonije itd.

Na rezultat su značajno uticale mere za suzbijanje širenja pandemije i slabija turistička sezona u Hrvatskoj, što se odrazilo u značajnom padu prodaje u HoReCa kanalu (primarno Pića i Kafe), ali i padu prodaje proizvoda namenjenih za konzumaciju van kuće, te tzv. impulsnih proizvoda (primarno Slatko i slano i spoljni principali). Ipak, brendovi koji se prvenstveno konzumiraju kod kuće uspeli su gotovo u potpunosti da anuliraju negativne posledice pandemije. Valja istaći i kako su, osim direktnog uticaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni sa 5,1 miliona evra jednokratnih troškova koji se u najvećoj meri odnose na donacije (3,7 miliona evra), i druge operativne troškove vezane za sprečavanje širenja zaraze, navodi se u saopštenju.

Izvor/foto: atlanticgrupa.com 

Atlantic Grupa je hrvatska multinacionalna kompanija sa proizvodnim pogonima i predstavništvima u 8 zemalja, koja svoje proizvode plasira na više od 40 tržišta širom sveta. Distribucija u Srbiji (sa sedištem u Beogradu), prema podacima sa kompanijskog sajta, zapošljava ukupno 588 ljudi. U Srbiji kompanija ima 4 distribuciona centra  – Beograd, Novi Sad, Čačak, Niš. U svom voznom parku ima 271 vozilo.