Počela izgradnja najvećeg distributivnog centra Orbico Grupe

U industrijskoj zoni Zdenčina kod Zagreba počela je izgradnja novog distributivnog centra Orbico Grupe. Za vodećeg evropskog distributera robe široke potrošnje u prvoj fazi biće izgrađeno 42.000, a u drugoj još 20.000 kvadrata najmodernijeg skladišnog prostora, koji nudi razne ambijentalne i temperaturne uslove skladištenja roba.

Svečanosti povodom obeležavanja početka radova prisustvovali su čelnici Orbico Grupe, kao i kompanije Log Expert, koja razvija logističke komplekse u Hrvatskoj. Osnivač i predsednik Orbico Grupe Branko Roglić rekao je da će ovo biti najmoderniji i najveći logistički centar grupacije, koja je danas prisutna u gotovo 20 evropskih zemalja.

Slične, iako nešto manje, otvorili smo u Poljskoj i Bugarskoj, pa i od ovog očekujemo da bude nosilac razvoja i inovacija poput njih, istakao je Roglić.

Objekat će u prvoj fazi biti opremljen potpuno automatizovanim shuttle sistemom za servisiranje B2B i B2C kupaca, a u kasnijim fazama i potpuno autonomnim robotskim sistemima koji će radnicima pomoći da posao urade lakše, brže i preciznije. U centru će raditi oko 300 ljudi. Završetak izgradnje, kako su preneli hrvatski mediji, planiran je za mart 2024. godine.

Log Expert u sklopu Zdenčina Logistic parka inače planira da izgradi tri objekta ukupne površine 110.000 kvadratnih metara, prateći najnovije standarde u izgradnji i očuvanju okoline. Na svim zgradama će zbog toga biti postavljeni solarni paneli koji će proizvoditi ukupno sedam megavata zelene energije, preneli su hrvatski mediji.

Orbico Grupa posluje širom Evrope, a prema podacima sa kompanijske stranice, zapošljavaju oko 8.000 ljudi. Zastupnik su velikog broja visokokvalitetnih svetskih brendova iz različtitih kategorija – duvan, domaćinstvo, lična nega, hrana i piće, igračke, elektronika…

U Srbiji je Orbico prisutan od 2008. godine.

Grupa kompanija Log Expert bavi se razvojem nekretnina, prvenstveno sa fokusom na tržišta Centralne i Istočne Evrope. Uz Zdeničnu, grupacija razvija niz drugih projekata u Hrvatskoj.

Analitičari su, podsetimo, 2022. ocenili kao najbolju u poslednjih sedam godina kada su u pitanju industrijske nekretnine u Hrvatskoj.  Kapaciteti distributivnih skladišta u toj zemlji porasli su za više od 13%, a potražnja je bila uzrokovana pre svega usponom industrijskog sektora. I početak 2023. obeležili su novi projekti, kao i blagi rast zakupnina, a očekuje se da će ulazak Hrvatske u Šengen, prelazak na evro, kao i najavljene investicije u infrastrukturu, doprineti daljoj ekspanziji. Iako je ineteresovanje najizraženije u okolni Zagreba, interesantni su i drugi delovi Hrvatske, pre svega okolina Rijeke i Splita. Više o tome pročitajte u analizi kuće CBRE, koje je PlutonLogistic ranije objavio. 

Foto: Pexels/Tiger Lily, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.