Pošta Slovenije kupovinom Intereurope postaje lider u Jugoistočnoj Evropi

Pošta Slovenije  je 10. maja objavila da je sklopila ugovor o kupovini 72% deonica logističke kompanije Intereuropa iz Kopra, a po zaključenju te transakcije će postati najveća logistička kompanija u Sloveniji. Pošta Slovenije je sklopila ugovor s konzorcijumom banaka, ali se u zvaničnom saopštenju ne navodi kolika je vrednost transakcije.

Prema navodima iz saopštenja, zaključenje transakcije se očekuje u drugoj polovini ove godine jer se čekaju odobrenja regulatornih tela. Iz Pošte Slovenije najavljuju da će, nakon kupovine  većinskog udela, u zakonskom roku objaviti i ponudu za preuzimanje preostalih deonica Intereurope, koje se kotiraju na Ljubljanskoj berzi.

Pošta Slovenije će, u slučaju uspešnog završetka kupovine Intereurope, postati najveća logistička kompanija u Sloveniji s ciljem da postane vodeći logistički operater na tržištu Jugoistočne Evrope, gde postoji snažna konkurencija pružatelja usluga.

Slovenački mediji prenose da je Pošta Slovenije u trci za kupovinu koperske logističke kompanije ‘pobedila’ britansku logističku kompaniju Xpedator.

Prema pisanju poslovnog dnevnika „Finance“, Pošta Slovenije je za nešto više od 72% deonica Intereurope, prema nezvaničnim informacijama, ponudila 100 mil EUR, od čega će 60 mil EUR upotrebiti za podmirenje potraživanja poverilaca.

Grupa Pošta Slovenije je lani ostvarila prihode od prodaje od 250,7 mil EUR, a dobit je iznosila 10,4 mil EUR (godinu ranije bila je 8,9 mil EUR), navodi se u saopštenju.

Po podacima s internet stranice Intereurope, kompanija ima 12 povezanih firmi u devet zemalja, a posluje i u Srbiji.

Grupa Intereuropa je lani ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 160,4 mil EUR, što je sedam posto više nego godinu ranije, a ostvarila je neto dobit od 4,7 mil EUR, dok je 2017. godine poslovala s gubitkom od gotovo dva mil EUR, podaci su iz finansijskog izveštaja koje je kompanija objavila u martu ove godine.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.