Predstavljamo vam logistički centar Vršac

Kada se realizuje ambiciozni plan gradske uprave, Vršac bi mogao da postane logistički centar tog dela Srbije.

Grad Vršac je još 2013. godine započeo projekat „Uvođenje savremenih tehnologija transporta u logističkim vezama Banata“ kojim je napravljena studija za izgradnju logističkog centra i intermodalnog terminala.

Projekat realizuju sa partnerima iz Županije Karaš- Severin i sprovodi se u okviru drugog poziva IPA programa prekogranične saradnje Rumunija- Srbija.

Do sada su urađene dve studije izvodjljivosti i povećana je svest o značaju primene savremenih tehnologija u transportu kako za našu zemlju, tako i za region.

logisticki_centar_vrsac_130417
Detalji projekta

Planirano je da logistički centar bude smešten kod železničke stanice, pored industrijske zone i Tehnološkog parka, a projektom su razrađena dva koncepta- Koncept A logistički centar Vršac koji bi se prostirao na 29ha, dok bi se Koncept B logistički centar Vršac prostirao na 51ha.

–  Značaj izgradnje logističkog centra je višestruk. Prvenstveno, donosi uštedu transporta i do 30%, omogućava upotrebu modernih tehnologija transporta. Glavni ciljevi ovog projekta su, prvenstveno, povezivanje regionalnih i privrednih subjekat u pograničnom regionu, uvođenje savremenih tehnologija u saobraćaju, stvaranje uslova za efikasnije i kvalitetnije usloge prevoza uz učešće sva tri sistema- drumskog, železničkog i vodnog, kao i prepoznavanje Vršca i Rešice kao prirodnih partnera u ekonomskoj i društvenoj saradnji kroz različite investicione programe – navode u Vršcu.

Izgradnjom centra u Vršcu došlo bi do privlačenja tokova roba iz Rumunije, tokova roba iz južnog Banata, a bio bi omogućen i transport preko kanala Dunav- Tisa- Dunav i dalje rekom Dunav, kao i preuzimanje robe za Rusiju i Daleki istok.

Takođe, logistički centar bi bio prvi kompletan centar sa intermodalnim terminalom u Srbiji.

Ilustracija, foto: HesselVisser/pixabay.com
Ilustracija, foto: HesselVisser/pixabay.com

Prema urađenoj studiji izvodljivosti koju je finansirao Grad Vršac, usluge koje bi pružao logištički centar su mnogobrojne, od usluga skladištenja, transportnih i špediterskih usluga, usluge transportne berze, VAL usluga, shuttle vozova, otpadnih i povratnih materijala, nabavke i distribucije, intermodalnog transporta, usluga konsaltinga.

Takođe, predviđeno je da intermodalni terminal sadrži parking za drumska teretna vozila, površinu za smeštanje intermodalnih jedinica, dva koloseka za pretovar intermodalnih jedinica sa železničkih na drumska vozila sa portalnim kranom, zonu Ro- La terminala, infrastrukturni prostor za smeštanje logističke podrške.

Izgradnja logističkog centra sa intermodalnim terminalom bi se odvijala u tri faze.

Da bi se ovaj projekat realizovao potreban je investitor. Grad Vršac intenzivno promoviše ovaj razvojni saobraćajni koncept, a tokom prošle godine mediji su najavljivali da su za izgradnju zainteresovane kineske i ruske kompanije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.