Primena blockchain tehnologije – „Milšped“ podržao startap „CargoX“

CargoX„, kreator platforme Smart Bill of Lading (pametni tovarni list) zasnovane na blockchain-u koja pruža povoljno, sigurno i pouzdano prenošenje vrednosnih trgovinskih dokumenata, je stupio u partnerstvo sa regionalnim logističkim liderom „Milšped Grupa“ Srbija, kako bi zajedno testirali i ocenili CargoX Smart B/L rešenje zasnovano na blockchain-u, saopštio je taj startap.

Nakon sakupljanja 7 miliona američkih dolara putem javne inicijalne novčane ponude ranije ove godine, „CargoX“ sada završava razvoj MVP-a (minimalni održivi proizvod) i ubrzo će testirati svoj Smart B/L ekosistem, uspostaviti partnerstva i izaći na tržište.

Kroz partnerstvo sa „Milšped“ grupom, „CargoX“ uspostavlja tehničke i industrijske veze sa regionalnim i nacionalnim kompanijama koje će dozvoliti logističkoj softverskoj kompaniji razvoj rešenja koje se brzo može primeniti upotrebom postojeće računarske tehnologije i tehnologije pametnih telefona, ali koje i dalje pruža brz i siguran transfer kritičnih trgovinskih dokumenata.

– Rešenja zasnovana na blockchain-u su važan deo budućnosti logistike, pružajući brzinu, pouzdanost, transparentnost i bolje vrednosti usluga. Inovacija je neophodna za ostajanje na čelu logističkog poslovanja koje uporno evoluira, a očekujemo velike globalne promene u narednim godinama i u „Milšped“-u i širom logističkog sektora. Zajedno sa „CargoX“, želimo da olakšamo ove promene – testiranjem „CargoX“ Smart tovarnog lista u našem poslovanju i pružanju „CargoX“-u uvid u naše procese –  rekao je Miloš Mihailović, direktor odeljenja za vazdušni, pomorski & železnički transport u „Milšped“ grupi.

Stefan Kukman, izvršni direktor i osnivač „CargoX“, je izjavio da su „ostvarili partnerstvo sa „Milšped“ grupom zato što su oni jedna od najvećih provajdera logističkih usluga u Evropi, sa kulturom inovacije, sprovođenja napredne tehnologije, kao i sa dubokim poštovanjem prema partnerstvima.“

– Uz pomoć Milšped grupe stekli smo decenije realnog iskustva i dubok uvid u logistiku i lance snabdevanja sa tačke gledišta rukovanja teretom. Ovo partnerstvo će nam omogućiti da prilagodimo naša rešenja za suočavanje sa svakodnevnim izazovima sa kojim se logističke kompanije susreću, čineći CargoX Smart B/L bržim, efikasnijim i pristupačnijim za poslovanja – rekao je Kukman, koji ima više od deset godina iskustva u logistici.