Q-COMMERCE: Treća generacija e-trgovine stiže i u Srbiju!

Od interesovanja za proizvod do kurira na adresi – potrošači danas žele da se ovaj proces skrati što je više moguće. Nakon pandemijskog buma, treća generacija elektronske trgovine je pred vratima, spremna da postane važan igrač u 2021. Q-commerce: a star is born!

Tradicionalna e-trgovina (čudno vam je da je u ovom segmentu nešto već „tradicionalno“, zar ne?) i poručivanje putem interneta, uneli su revoluciju u proces isporuke. Ipak, rokovi se i danas kreću u rasponu 3-5 radnih dana i podstiču se veće porudžbine (na primer, putem ponude besplatne dostave). Povećanje prosečne vrednosti porudžbine je zapravo oduvek sveti gral online šopinga. Ispravka – bilo je. Q-commerce – najnoviji trend u oblasti e-trgovine koji je sve više prisutan u svetu, podrazumeva da se kupcima gotovo trenutno obezbeđuju male količine robe, kad god i gde god su im potrebne.

Q-commerce je skraćenica od quick-commerce, ili u prevodu “brza prodaja”. Ideja je da se ceo proces kupovine završava u roku od maksimalno sat vremena – od trenutka narudžbine do isporuke. Kompanije se sada takmiče da njihov value proposition zapravo bude što kraći vremenski okvir, pa je takmičenje sada u minutima, kaže za PlutonLogistics Zorana Milidrag, predsednica E-commerce Asocijacije Srbije.

Na ovaj način forsira se prodaja tj. kupovina manjeg obima i mnogo brža potrošnja. Treća generacija e-trgovine na taj način staviće u prvi plan male, lokalne biznise, kao i sve one “velike“ koji su doveli svoj proces naručivanja i sortiranja proizvoda do izvrsnosti, ističe naša sagovornica.

U srcu Q-commerce su zapravo sve veća, odnosno – sve brža, očekivanja kupaca. Novi trend dodatno je poguran pandemijom korona virusa – sva dešavanja tokom 2020. značajno su uticala na razvoj ovog segmenta. Elektronska trgovina neočekivano se vinula u nebo, a ovaj globalni talas sledila je i Srbija. U tom periodu ohrabrivani smo da ostanemo kod kuće, što je i dalje slučaj. Nova normalnost izazvala je i novu potražnju i promenu navika kupaca: baš zato što ne mogu sami u svakom momentu da kupe ono što žele, očekuju sve bržu isporuku.

– Ovaj segment brze isporuke bio je spreman i pre pandemije, ali su kupci tek sada shvatili koliko koristi imaju od takve vrste kupovine, pa nastavljaju sa istim ponašanjem i kada im je sve dostupno u normalnim okolnostima. Svi oni koji su procesno bilo spremni da se prilagode, ne samo da u svom poslovanju nisu osetili posledice pandemije, već su uspeli da ostvare dodatni profit – kaže Milidrag.

Pixabay.com/Christian Schröder

Novi trend donosi promene kako u oblasti plaćanja, tako i u logističkom aspektu (skladištenje, zalihe, vozni park…). Q-commerce podrazumeva da vaša isporuka radi 24/7. Potrebno je da imate besprekorno stanje zaliha, zbog brzine sortiranja i naravno isporuke. Kako bi ovaj proces funkcionisao, potrebna su nova prevozna sredstva, poput bicikala i trotineta (tj. što više dvotočkaša), ali i uključenost što većeg broja ljudi. Bilo koje opcije koje uključuju najbolje rešenje za brz i jednostavan pristup kupcu, biće sve popularnije. Q-commerce iziskuje i brža plaćanja tačnije veće korišćenje digitalnih sredstava plaćanja.

– Ključna razlika je to što se e-commerce pomera sa prodaje sa popustom, na prodaju sa brzom isporukom – ističe naša sagovornica.

Glovo planira 100 „dark-stores“ skladišta

Kompanija Glovo je krajem 2020. bacila konkurenciji rukavicu u lice snažnim ulaskom u novi poslovni segment i pokretanjem odvojene Q-commerce jedinice, sa ciljem, kako su saopštili: “prve vrste isporuke svih maloprodajnih i prehrambenih proizvoda za manje od 30 minuta”. Sistem je najpre primenjen na domaćem, španskom tržištu, da bi potom usledilo širenje na ostatak tržišta na kojima je Glovo prisutan. Glovo kroz ovaj segment nije usmeren samo na hranu i restoranske proizvode, nego i na igračke, kozmetiku, cveće, odeću, farmaceutske proizvode.

Q-commerce predstavlja evoluciju potrošačkih navika ka trenutnoj isporuci. Ovo je trend kod koga očekujemo veliki rast potražnje u 2021, kaže za PlutonLogistics Ross Jones, global PR&Communications menadžer kompanije Glovo.

Cilj je da se strategija Q-commerce, koju Glovo sprovodi, zasniva se na izgradnji mreže takozvanih “dark-stores”, odnosno skladišta namenjenih isključivo za online prodaju. Tokom 2021, kako je saopšteno, Glovo želi da širom Evrope otvori oko 100 ovakvih objekata, što će omogućiti da njihovi kuriri ne kupuju u prodavnicama, već da pošiljke preuzimaju direktno iz skladišta. Cilj je da se znatno ubrza ceo proces i omogući dostava u obećanih 30 minuta. Glovo širom sveta već potpisuje ugovore u ovoj oblasti, kako sa proizvođačima (Nestle, L’Oreal…), tako i sa lancima supermarketa.

Q-commerce segment Glovo je pokrenuo na svih 16 tržišta na kojima je prisutan, a njihova vizija, kako kažu, jeste da se “svima omogući brz i lak pristup svemu”. Komentarišući planove kompanije konkretno za srpsko tržište, Ross Jones navodi:

Plan je da svojim klijentima u Srbiji pružimo pogodno i trenutno rešenje dostave namirnica, farmaceutskih i maloprodajnih artikala. Trenutno radimo na proširivanju sadržaja dostupnih u ova tri segmenta, saradnjom sa najboljim partnerima u Evropi i Srbiji, kojima omogućavamo da ponude svoje proizvode bez velikih investicija u digitalizaciju i bez značajnih kapitalnih izdataka, zaključuje naš sagovornik.

Q-commerce, dodaje, predstavlja “ključ u ruke” rešenje za selidbu poslovanja na interet, pokretanje online prodavnica i digitalizaciju maloprodaje.

Foto: about.glovoapp.com

O planovima za razvoj ovog segementa u Srbiji, svedoči i činjenica da kompanija Glovo trenutno ima nekoliko otvorenih pozicija u Q-commerce jedinici u Srbiji (Beogradu): q-commerce menadžer; partner business leader Q-commerce non-food segment, sales executive q-commerce…

„Ništa manje od toga…“

U odgovoru na pitanje da li ovaj „brzi trend“ zaista stiže i u Srbiju i kako će taj segment izgledati u našoj zemlji, predsednica E-commerce Asocijacije Srbije ističe da moramo prihvatiti da se navike neumitno menjaju.

– Mislili smo da ništa ne može da zameni iskustvo domaće kuhinje i vrhunskih restorana. Ipak, pokazalo se da sada ponekad imamo na ulici više dostavljača hrane, nego šetača. Moramo da prihvatimo da se normalnosti menjaju. Kompanije koje su usmerene na last mille delivery proširuju svoju delatnost, pa sada osim hrane dostavljaju i druge kategorije proizvoda – navodi.

Q-commerce je već u Srbiji, potrebno je samo da trgovci krenu da ga koriste na pravi način, jer proces i softver su tu. Što pre trgovci shvate važnost Q-commerce trenda, pre će stići do kupaca. Imamo primer i poslednjeg 8. marta, kada je, recimo, jedna cvećara prepoznala potencijal koji quick commerce ima i mogli ste za pola sada da imate isporučen buket na svakoj adresi koju ste želeli, dodaje.

Da li bismo u budućnosti zaista mogli da računamo na to da ćemo i u Srbiji „brzo kupovati“ i, recimo, odeću, delove za vozila, uređaje – a ne samo hranu, lekove i sl? Od početka razvoja trgovine cilj je bio jedan – zadovoljavanje potreba kupaca. Nekada je kupovina bila porodično iskustvo koje je trajalo dugo. Danas kupac želi sve, na način koji sam bira i to veoma brzo. U tom maniru, očekivano je da će kupci vrlo brzo i na našem tržištu očekivati da baš sve mogu da dobije odmah i da to postane nova normalnost. Kada kupci jednom osete da im neko nudi boljitak, neće biti zadovoljni ni sa čim manje od toga, smatraju poznavaoci prilika.

– Svi oni koji izadju iz okvira razmišljanja „kupac nije spreman za to, nije mi potrebna transformacija i digitalizacija“, spremni su za dalje promene koje nas očekuju u novim okvirima poslovanja – zaključuje Zorana Milidrag.

Autorka teksta: Milica Milosavljević