Schenker, Logaritam i Milšped prvi zakupci u logističkom centru RC Zone Samobor

Grupacija RC Europe objavila je početak nove faze izgradnje logističkog centra RC Zone Samobor, kao i imena prvih zakupaca – DB Schenker, Logaritam i Milšped. U pitanju je prvi je projekat češke grupacije u Hrvatskoj, a investitori najavljuju da će biti u pitanju „najveći i najmoderniji logistički centar u zemlji“.

Objekat od oko 86.000 m2 smešten je u blizini izlaza na autoput A3, kao i slovenačke granice, na zemljištu ukupne površine 170.000 kvadratnih metara. U RC Zone Samobor biće uloženo oko 100 miliona evra, a završetak radova očekuje se za godinu dana. Kako se navodi u saopštenju, zakupci će moći da koriste prostor u skladu sa svojim željama i potrebama – za skladištenje, proizvodnju ili kancelarijsko poslovanje.

Potencijal i prednosti RC Zone već su prepoznala tri značajna zakupca, koji su odlučili da svoje buduće poslovanje unaprede unutar privredne zone Bobovica. Prvi dogovor sklopljen je s hrvatskom podružnicom globalnog logističkog provajdera DB Schenker, koji je prisutan u preko 150 zemalja s više od 2.000 poslovnica i oko 74.500 zaposlenih.

Usledio je Logaritam, kompanija koja već petnaestak godina nudi usluge skladištenja, manipulacije, nacionalne distrbucije, kao i međunarodnih špediterskih usluga. Treći partner je Milšped, koji već 30 godina pruža savremene logističke i transportne usluge u 14 zemalja na 3 kontinenta. Iako već poseduju impozantno skladište u obližnjoj Svetoj Nedelji, potvrdom ovog partnerstva postojeće kapacitete značajno će proširiti novim, navodi se u saopštenju.

Nakon meseci predanog rada i uspešno završenih pripremnih, kao i zemljanih radova, izgradnja je nedavno ušla u novu fazu. Sada će fokus biti na armiranobetonskim radovima i montaži konstrukcija, uključujući i dugo iščekivanu krovnu konstrukciju.

– Izuzetno smo ponosni na dosadašnji napredak projekta RC Zone Samobor, sve ide prema planiranom rasporedu, a kapaciteti se ubrzano pune respektabilnim imenima iz industrije. Radujemo se budućim dogovorima i samom završetku radova – poručio je Antonín Dillenz, generalni direktor CEO RC Europe i rukovodilac projekta.

U saopštenju se ističe da je „projekat RC Zone dobar primer zelene i održive gradnje u skladu s međunarodnim sertifikatom BREEAM®“.

– Objekat će uključivati i solarnu fotonaponsku elektranu snage 7MW na krovu, kao punjače za električne kamione i automobile. Za grejanje i hlađenje koristiće se toplotne pumpe, kao i druga ekološki prihvatljiva rešenja – ističe se u saopštenju.