Srbija i Poljska atraktivne za nove akvizicije kompanije Podravka

Kompanija Podravka održala je Dan investitora u sedištu Grupe u Koprivnici, na kojem su predstavljeni godišnji finansijski rezultati za fiskalnu 2023. godinu i organizovan obilazak proizvodnog kompleksa. Tom prilikom je istaknuto da su nova tržišta  interesantna za spajanja i akvizicije, osim Hrvatske – Poljska i Srbija. Razlozi da upravo ova dva tržišta budu centri za širenje poslovanja jednog od najvećih proizvođača hrane u regionu su blizina i velika prodaja na tim tržištima.

U skladu sa Podravkinim investicionim ciklusom započetim 2021. godine, do kraja prošle godine kompanija je uložila 150 miliona evra. Među najznačajnijim trenutnim akvizivijama, naveden je započet proces prodaje poljoprivrednog poslovnog sektora Fortenova grupe. Grupacija ističe da im je poljoprivredni biznis atraktivan i da bi mogao da bude treći stub poslovanja, pored prehrambene i farmaceutske delatnosti.

Prema rečima predsednice Upravnog odbora Grupacije Martine Dalić, kada je reč o profitabilnosti Podravke, prošle godine farmaceutski segment je prvenstveno doprineo u apsolutnim iznosima i relativnim maržama na svim nivoima profitabilnosti,a segment hrane je ostvario rast normalizovane EBITDA i normalizovan neto profit uprkos negativnom uticaju rasta troškova sirovina, ambalaže i energije.

Kako je preneo portal seebiz.eu, Grupacija je istakla da je prehrambeni segment lane bio pod uticajem restrukturiranja u cilju poboljšanja profitabilnosti, a efekti se očekuju tokom ove godine.

– Prethodne godine zabeležen je gubitak od oko 15 miliona evra, jer nije bilo saradnje sa lancem supermarketa Kaufland. Centralnoevropski region je negativno uticao na rast prodaje u 2023. godini za 4,3 miliona evra zbog procesa restrukturiranja i optimizacije portfolija na tržištima Poljske i Češke. Očekuje se da će 2024. godine prodaja u Poljskoj i Češkoj ponovo rasti. Zapadna Evropa i prekookeanski region povećali su prodaju za 12,8 miliona evra u 2023. godini, što je veliki uspeh. Tome je doprinelo i restrukturiranje kanala distribucije. U Austriji je Atlantic Grupa novi distributer Podravke, budući da je dosadašnji odnos bio nezadovoljavajući, a pozitivni efekti se očekuju i u 2024. godini. Na američkom tržištu Podravka samostalno obavlja distribuciju za Atlantic Grupu, srpski Bambi i još jednu kompaniju koja je orijentisana na slovensko i tursko tržište – navedeno je tokom prezentacije.

  • MOŽDA VAS ZANIMA I:

Gordan Drnas, direktor logistike kompanije Podravka – Proizvođači koji prepoznaju značaj logistike preuzimaju tržišnu utakmicu

Foto: Pixabay, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.