TOP 10: Šta smo sve prevozili u 2020. godini?

Teški poslovi nisu stali ni u teškim vremenima! Tokom ove godine, ispratili smo mnoge zanimljive priče o komplikovanim, hitnim, zahtevnim, ali i neobičnim transportima, kao i o onima koji se smatraju “laganim” – dok vam ne zatrebaju.

Lista “Šta smo sve prevozili u 2020” mnogo je duža od teksta koji sledi, jer se PlutonLogistics, kao što ste i navikli, postarao da tokom cele godine ne propustite nijednu važnu informaciju. Nije bilo nimalo lako izvagati šta će se naći na spisku TOP 10. Pogledajte naš izbor i pišite nam na office@plutonlogistics.com koji je od ovih tekstova vama bio najinteresantniji!

1. Mlado vino putuje vozom

U vreme praznika svi razmišljamo kojim ćemo pićem nazdraviti, zato našu listu otvaramo – božoleom.  Vino je roba koja se obično prevozi avionom, ali ove godine špediteri su istraživali nove mogućnosti. Tako se mlado francusko vino iz Liona zaputilo vozom čak za Šangaj (odakle je brodom transportovano do Japana)  i to dobro ušuškano, pod specijalnim termo pokrivačima.

2. “Osetljiv si kao mimoza!”

Potražnja za cvećem na svetskom tržištu stalno raste, a logistika i transport često se smatraju uskim grlom u cvećarskoj industriji. Uoči praznika zahtevi vrtoglavo skaču – pa nije ni čudo što logističari imaju pune ruke ne tako lakog posla. Temperaturni zahtevi, krhkost, vrste koje se “ne trpe”… Savršen cvet je pošiljka visokog rizika!

3. I HUGO BOSS voli železnicu

Mogu li luksuzne košulje i sakoi da se bezbedno prevezu prugom? Ako pitate HUGO BOSS, odgovor je – da. Ova kompanija već pet godina deo svojih proizvoda do i iz Azije transportuje vozom, i do sada su zabeležili solidan rast količina (mali hint: čak su eksperimentisali i sa hladnjačama!).

4. Šta kad u avion mora maltezer…?

Jedna od glavnih briga vlasnika kućnih ljubimaca je kako organizovati njihov transport prilikom putovanja ili preseljenja. Ako je odredište blizu, svoje pse, mačke, ili male kućne ljubimce mogu dovesti automobilom. Ipak, kada putuju avionom, potrebna im je pomoć “pet-friendly” stručnjaka.

5. …ili, recimo, slon?

Šta se dešava kada je “ljubimac” malo, ili malo više, veći od prosečnog Fifija? Recimo, preko 4 tone i oko 3 metra visok? Za selidbu Kaavana, najusamljenijeg slona na svetu, iz Pakistana u Kambodžu, pripreme su trajale mesecima, a uključivale su logističke eksperte, vazduhoplovno osoblje, veterinare…

6. Kako jabuka stiže sveža u Indiju?

Iz Srbije se godišnje izveze nekoliko stotina hiljada tona jabuke na daleke destinacije poput Indije, Kine, Rusije i Amerike. Proizvođači moraju pažljivo da biraju način na koji će one biti transportovane do kupaca na drugim kontinentima, a da zadrže svežinu. Režimom rashladnog transporta i skladištenja, rok trajanja može biti produžen i čak do osam meseci.

7. Prevoz gigantskog rezervoara pod pritiskom

Za prevoz ogromnog autoklava, teškog oko 175 tona, dugačkog 25, a visokog i širokog oko sedam metara, prevoznik je morao da sve isplanira do tančina. Tokom ovog projekta, koji je odvijao u Nemačkoj, autoklav je vezan na 22 mesta za poluprikolicu, a bilo je neophodno da ugao nagiba ne pređe 5 stepeni, jer bi u suprotnom postojao rizik od prevrtanja.

8. Vetroturbine stigle Volgom i Donom 

Zeleni transport za zelenu energiju! Zadatak logističkog partnera bio je da 159 lopatica za vetroturbine transportuje Volgom i Donom, od Uljanovska do Ust-Donjecka i Rostova na Donu. Ovaj poduhvat obuhvatao je 6 putovanja rečnih pontonskih barži.

9. Hitni zadaci: avio-transport organa za transplantaciju

Pred logističarima su često zadaci od životne važnosti. Jedan takav poduhvat krajem septembra realizovan je na relaciji Ljubljana-Frankfurt, kada su u tačno preciziranom vremenskom periodu transportovani ljudski organi (bubrezi) namenjeni transplantaciji.

10. Vakcine, najskuplja reč 

Najznačajniji poduhvat ove godine, čija je realizacija nedavno otpočela, ostavili smo za kraj. Transport i skladištenje COVID-19 vakcina danas je pitanje svih pitanja, od kojeg, čini se, zavisi kako će naša budućnost uopšte izgledati i u 2021. i u svim ostalim godinama. Strogi zahtevi svima su nam već dobro poznati, a kako će celokupna operacija u čitavom svetu izgledati, ostaje nam da vidimo.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.