10 SAVETA: Šta da radite dok čekate na granici

Svi znamo onaj stari štos o vozaču koji se zadesio na granici i kog su baš u u tim trenucima pozvali da provere gde je, na šta je on iskreno odgovorio. Tad su mu s druge strane linije, valjda po navici, naredili da „ubrza“, na šta je (uzdržavajući se da ne kaže nešto gore) odgovorio da će početi brže da čeka.

Šalu na stranu, čekanje na granici je bila i ostala velika muka profesionalnih vozača i prevoznika, s kojom svako izlazi na kraj kako najbolje ume.

Jedni kažu da je čekanje na granici s razvojem tehnologije postalo lakše, ima filmova i serija, ima društvenih mreža. Drugi, kažu da se radije hvataju knjige, a kabinu transformišu u biblioteku. Ima i onih koji ne mogu da se koncentrišu ni na jedno ni na drugo.

Ukoliko se još niste organizovali i ne znate kako da potrošite sate i sate čekanja, možda vas ove ideje inspirišu.

1. Komunicirajte – Red je da se javite ljudima kojima ste obećali da ih „zovete za 5 minuta“. Pozovite, ćaskajte, pregovarajte, podelite sitnice koje su vam na duši. Idite na društvene mreže, uredite profil i komunicirajte sa prijateljima i kolegama. Fotografišite i snimite sve na šta naiđete na putu, a da je lepo da vide i ljudi koji se manje kreću od vas.

2. Zapevajte – Pevanje „leči“ dušu. Pustite glas uz omiljenu listu pesama i uživajte. Ponekad se najveće zadovoljstvo krije u sitnim stvarima.

3. Brainstorming – Jednostavno uzmite papir i olovku i ispišite sve planove i ideje o kojima preterano mislite. Neće biti potrebe da stalno razmišljate kada uradite jedan produktivan brainstorming. Šta treba da radim u narednih nedelju dana? Šta od toga mogu da uradim? Kako najbolje to da uradim? Od koga da tražim pomoć? Liste ZA i PROTIV su odlično rešenje ukoliko imate neku specifičnu dilemu. Brzo će vam postati jasno da papir ume jednostavno da reši problem.

4. Uradite sve što ste odlagali – Otresite se sitnih obaveza koje možete da rešite odmah i sad. Sredite poruke u telefonu, u e-sandučetu, sredite novčanik, prtljag, odeću, obuću, očistite kabinu…

5. Podkasti i audio knjige – Ovo su audio formati koji su pogodni u svakoj prilici. Informišite se i izabavite na jednostavan način. Poslušajte dobru knjigu ili kvalitetan razgovor o temi koja vas posebno interesuje.

 

 

NOVO – Pokrećemo podkast Za volanom 🥁🥁🥁

🎤Da li želiš da ispričaš svoju priču?

🎤 Imaš hiljade kilometara iza sebe i brojne doživljaje i anegdote?

🎤Popuni upitnik na linku https://bit.ly/3u6XrBX i PRIJAVI SE, a mi ćemo te kontaktirati!

 

6. Učite strani jezik – Možda vam komunikacija na stranom jeziku zatreba, a možda vas povuče puka znatiželja. Šta god da je, na raspolaganju su mnoge aplikacije za učenje jezika koje su besplatne i veoma interaktivne, te je učenje jezika nešto sasvim drugo u odnosu na časove u školi.

7. Vežbe za zagrevanje i opuštanje tela i lica – Promenite položaj tela koliko je u vašoj moći. Isteglite se, pokrenite mišiće. Osvestite telo. Razmrdajte mišiće na licu. Pronađite jednostavne primere vežbi na YouTube mreži i pokušajte da ih praktikujete u slobodnim trenucima. Ne treba vam više od pola sata da biste se otkočili i probudili.

8. Istražite video sadržaje – Pronađite inspiraciju za stvari koje ćete raditi kada ste van kabine. Bilo da je reč o novim trikovima u kuhinji, ili o majstorisanju po kući, na YouTube-u svega ima! Potrebno je malo strpljenja i interesovanja, a to je već odličan početak. Možda nećete postati vrhunski kuvar ili majstor, ali ćete sigurno naučiti nešto novo.

9.Gledajte filmove i serije, čitajte knjige – Malo zabave nikome nikad nije smetalo. Istražite svet filmova i serija na vodećim platformama i budite u toku sa pričama koje prati ceo svet. Pogledajte najnovija filmska i televizijska ostvarenja, ili pronađite kultne hitove. Čitajte zanimljive knjige. Pronađite žanr koji vam najviše prija, ili omiljenog autora. Edukujte se, informišite i zabavite.

10.Rubikova kocka, sudoku, ukrštene reči – „Nahranite mozak“, trenirajte moždane vijuge. Jednom kada se upustite u rešavanje neke od mozgalica koje predlažemo, izgubićete pojam o čekanju.