EVROPSKI ŠAMPIONI: Da li su ovo najstariji vozači kamiona?

Pogodite koliko godina ima najstariji vozač kamiona u Nemačkoj. Karl Schabhuser je svoju vozačku dozvolu dobio pedesetih godina prošlog veka.  I dalje je dobrog zdravlja i planira da nastavi da radi u svojoj struci. Tokom karijere vozača prošao je ukupno 7,3 miliona kilometara kamionom. Danas Karl ima 93 godine i upravo je obnovio vozačku dozvolu. U tu svrhu pregledali su ga kardiolog, oftalmolog, internista i laringolog. Nisu imali ništa da zamere, već su se saglasili da vozačka može i dalje da traje, piše Westfallen Blatt daily.

I francuska štampa pisala je ranije o svom šampionu. Reč je o Henriju Martinu koji je za svojih osamdeset godina prešao 2,5 miliona kilometara. U Francuskoj je donet zakon koji omogućava da uz odgovarajući medicinski pregled, vozači mogu obavljati svoj posao i ako su stariji od 75 godina.

U Velikoj Britaniji su ponosni na Ginesovog rekordera,  83-godišnjeg pradedu Ričarda Hendersona koji je proglašen za najstarijeg vozača kompanije HGV.  Ričard se penzionisao sa 65 godina, ali se već treći dan penzionerskih dana predomislio i vratio u posao. Kao i u ostalim zemljama i u Velikoj Britaniji su rigorozni medicinski uslovi za posao profesionalnog vozača, a Ričard ih, po pisanju britanskih medija, podržava sasvim.

Kakva je situacija u Srbiji? Poznajete li  nekog domaćeg šampiona?