Građevinska čuda – lista šest NAJDUŽIH mostova na svetu!

Bilo da spajaju dve zemlje, dva grada ili su jednostavno znamenitost neke države, mostovi su oduvek bili jedna od najznačajnijih investicija. Potrebno je uložiti mnogo znanja, vremena i napora kao bi se sagradio most iznad vode ili zemlje jer su najčešće mnogi delovi zemlje nepristupačni. Međutim, činjenica je da mostovi skraćuju vreme puta i rasterećuju glavne saobraćajnice.

Naravno, Kinezi, kao što prednjače u mnogo čemu drugom, tako prednjače i u izgradnji najdužeg mosta na svetu. Na prvom mestu nalazi se Danyang-Kunshan Grand Bridge, dugačak neverovatnih 164 kilometara. Otvoren je 30. juna 2011. godine kao vijadukt duž brze pruge Peking-Šangaj. Izgradnja je trajala četiri godine,a učestvovalo je 10.000 ljudi.

Na drugom mestu, po Ginisovoj knjizi rekorda, takođe sagrađen u Kini, je most Tianjin Grand Bridge. Dugačak je 113,7 kilometara, a završen 2010. godine. Takođe se koristi za potrebe brze železnice na liniji Langfang – Qingxiani deo je brze pruge Peking- Šangaj.

Na trećem mestu, opet u Kini, nalazi se Weinan Weihe Grand Bridge, koji spaja gradove Zhengzhou i Xi’an. Dugačak je 79,7 kilometara, a završen je 2008. godine, međutim, železnička linija otvorena je tek 6. februara 2010. godine. Zanimljivo je to da most čak dva puta prelazi preko reke Wei.

Zasluženo, na četvrtom mestu, i te kako značajan, dugačak 55 kilometara je Bang Na Expressway most na Tajlandu. Most je, u suštini, uzvišeni auto-put sa šest traka u Bangkoku, izgrađen od 19,3 miliona kubnih metara betona. Većina njegove dužine ne prelazi vodu već kopno.

Kao još jedan deo superbrze pruge Peking- Šangaj, a peti na listi po dužini, nalazi se Peking Grand Bridge. Dugačak je 48,1 kilometar, a otvoren je 2011. godine.

Međutim, kako bi ova lista imala smisla i zaista se odnosila na najduže mostove na svetu, iako je prvih pet mesta zauzela samo Azija, treba pomenuti i most u saveznoj američkoj državi Luizijani. Poznatiji kao most na jezeru Pontčartrejn dugačak je 38,42 kilometra i sastoji se od dva paralelna mosta koji prelaze jezero koje je, inače, drugo po veličini američko jezero sa slanom vodom.