Kamiondžija osvojio na lutriji 10 mil EUR – i zažalio

Svi sanjamo „sedmicu na lotou“ i mislimo da će nam novac rešiti probleme, ali ispovest jednog dobitnika podseća da takav dobitak zapravo može doneti nove.

Mark Lipšam (53), vozač kamiona iz Ouklanda na Novom Zelandu, kojem se jednog dana 2017. posrećilo kad su se brojevi s njegovog listića pojavili na ekranu, kaže da mu je dobitak preseo.

Nekoliko nedelja pre dobitka Mark je počeo da sanja brojeve i odlučio da okuša sreću. Osvojio je 19 miliona novozelandskih dolara, što je više od 10 mil EUR. Sledećeg dana dao je otkaz, nesvestan problema s kojim će se suočiti.

Depresija, stres i frustracija

– Shvatio sam to na teži način i to je dovelo do problema sa samim sobom jer nisam funkcionisao kao pre – izjavio je on, prenosi portal Index.hr. Mark se prisetio kako je došao do stanja „depresije, stresa i frustracije“, jer su ljudi iz njegove okoline očekivali da će im dati novac.

Iako je osvojio ogromnu količinu novca, nastavio je da živi u svom skromnom domu i odlučio da će se uzdržati od velikih spontanih kupovina zbog brige kako se nositi s tolikom količinom novca.

Na meti prevaranta

Mark je u međuvremenu postao otac, a dve godine nakon što je osvojio novac njegov komšija upoznao ga je s navodnim stručnjakom koji ga je podučavao kako da se brine o svom zdravlju, odnosima s ljudima, pravnim poslovima i finansijama i – skupo naplaćivao.

Mark se tada osećao dovoljno samopouzdano da se odluči na kupovinu imanja, pa je „stručnjaku“ dao oko 1,5 mil EUR da kupi posed u njegovo ime.

Mark je otišao na putovanje sa svojim ćerkama, a kad se vratio, stručnjak je tvrdio kako je došlo do zastoja u kupovini. Odbijao je razgovor, a onda prekinuo sve veze sa njim, a Mark je shvatio da se iznos na njegovom bankovnom računu smanjio za tu sumu. Krenuo je u pravnu bitku kako bi vratio novac i na kraju se sporazumno nagodio van suda.

– U završnici, dobitak mi uopšte nije pomogao. Prevarili su me i izgubio sam puno novca – rekao je (ne)srećni dobitnik, prenosi nova.rs.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.