Amerika uvela uvozne takse na čelik i aluminijum iz EU

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je 31. maja da uvodi tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika. Tarife na uvoz čelika biće 25%, a na uvoz aluminijuma 10%. Tramp je u martu objavio uvođenje tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, ali su EU, Kanada, Meksiko i drugi američki saveznici bili izuzeti od te mere.

Evropska unija, Meksiko i Kanada oštro su kritikovali odluku Vašingtona da tim zemljama uvede uvozne takse i najavile kontra mere.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je potpuno neprihvatljivo da jedna zemlja uvodi jednostrane mere kad je reč o svetskoj trgovini i dodao da uskoro očekuje kontra mere Evrope.

Time bi se EU pridružila Kini i Indiji koje su u STO već pokrenule mehanizme za rešavanje spora zbog američkih uvoznih nameta.

Pokretanje slučaja u STO bi bila druga reakcija EU na američke takse, pošto je već pripremila mere u vrednosti od 1,6 mlrd USD na uvoz američke robe među kojom su čelik, sok od pomorandže, motocikli i burbon.

Meksiko je naveo da će na Trampove takse odgovoriti uvođenjem carina na uvoz brojnih američkih proizvoda, među kojima su, između ostalog, svinjetina, jabuke, grožđe, sirevi i čelik.

Francuska je saopštila da s Nemačkom i evropskim vlastima radi na čvrstom i jedinstvenom odgovoru na uvođenje novih američkih taksi, dok portparol nemačke kancelarke Angele Merkel ukazuje na opasnost spirale eskalacija koja bi mogla svima da naškodi.

Velika Britanija je navela da je duboko razočarana odlukom Vašingtona i da ta zemlja i druge članice EU, kao bliski saveznici SAD, treba trajno i u potpunosti da budu izuzete od uvoznih taksi.

I američke kompanije u Evropi zabrinute su da bi ova odluka mogla da dovede do trgovinskog rata.

Direktorka Američke trgovinske komore pri EU Suzan Danger navela je da se američke kompanije u Evropi protive tom potezu Vašingtona.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.