ANALIZA: Koje kompanije u oblasti transporta i logistike ostvaruju najbolje rezultate?

U saradnji sa kompanijom Cube Team, vodećim provajderom poslovnih infomacija u Srbiji, analizirali smo  dostupne informacije kako bismo prestavili rezultate kompanija iz oblasti transporta i logistike u 2017. godini. Kako je ova oblast veoma specifična i slojevita, gde se u poslovanju najčešće prepliću šifre delatnosti, odlučili smo se za oblast Skladištenje i prateće aktivnosti u saobraćaju. Ova oblast obuhvata kompanije čija je primarna poslovna aktivnosti u okviru transportne infrastrukture (npr. aerodroma, luka, tunela, itd.), aktivnosti transportnih agencija i manipulisanje robom.

Oblast 52 Skladištenje i prateće aktivnosti u saobraćaju se sastoji od 6 delatnosti u kojima je aktivno 2.427 od 3.999 firmi koliko ih je ukupno registrovano za celu oblast. Najveći broj firmi je u obliku društva sa ograničenom odgovornošću (1.928 ili79%) i preduzetnika (405 ili 16%). Akcionarskih društava ima 18, što je manje od 1%. Svih ostalih oblika organizovanja je 76 što čini 3% svih aktivnih firmi u oblasti.

Ukupni poslovni prihodi za celu privrednu oblast iznose oko 1,4 mlrd EUR i neznatno su pali u odnosu na 2016. godinu za manje od pola posto. Ostvareni profit svih firmi je oko 34,5 mil EUR. Došlo je do rasta broja registrovanih kompanija za 9% u odnosu na 2016. godinu.

Skladištenje: Gubitak za „Victoria Logistic“

U delatnosti skladištenje posluje 154 aktivne firme, a ukupno ih je registrovano 242. Ubedljivo najviše je DOO-va- čak 88%, a znatno manje preduzetnika (8%), akcionarskih društava (3%) i ostalih pravnih oblika 1%.

Poslovni prihodi koje su ostvarile firme koje se bave skladištenjem iznose oko 334 mil EUR, a ostvaren je gubitak nanivou delatnosti od oko 10,7 mil EUR u 2017. Zaposlenih radnika je ukupno 1.313.

Najboljih pet firmi u delatnosti po visini poslovnih prihoda koje ostvaraju možete pogledati u tabeli:

Najstarija i dalje aktivna kompanija je iz 1953. godine je akcionarsko društvo Robno transportni centar Šabac. Najveći broj radnika zapošljava „Victoria Logistic“ (248), a najveći profit je ostvarilo Podzemno skladište gasa Banatski Dvor oko 1,9 mil EUR.

Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju: Infrastruktura železnice Srbije gura celu oblast u gubitak

U ovoj delatnosti je registrovano 713 preduzeća i preduzetnika, a od toga broja je aktivno 360. Kao društvo sa ograničenom odgovornošću registrovano je 72%, kao preduzetnik 16%, a kao akcionarsko društvo manje od 1%. Ostalih oblika je 11% u odnosu na sve aktivne firme u delatnosti.

Ostvareni prihod iz poslovanja za celu delatnost iznosi oko 240 mil EUR, a cela delatnost je imala negativan neto rezultat od oko 13 mil EUR. Ukupan broj radnika uposlenih za firme u ovoj delatnosti iznosi 12.506.

Top 5 kompanija poposlovnim prihodima možete videti u tabeli:

Beogradska autobuska stanica je osnovana 1965. i predstavlja najstariju i dalje aktivnu firmu. Najveći broj zaposlenih ima Infrastruktura železnice Srbije – 7.878. Najveći profit ostvario je Parking Servis Beograd -oko 600.000 EUR.

Uslužne delatnosti u vodnom saobraćaju: TOMI TRADE najbolji poprihodima i profitu

U ovoj delatnosti aktivno posluje svega 37 firmi. Najviše je društva sa ograničenom odgovornošću (81%) i preduzetnika (16%).

Ukupni poslovni prihodi firmi su oko 6 mil EUR, profit je 380.000 EUR, a zaposleno je 108 radnika za celu delatnost.

Najboljih 5 kompanija po poslovnim prihodima možete videti u tabeli:

Preduzetnik Živorad Sekulić Dunav – Trans je najstarija aktivna firma, osnovana 1985. Kompanija sa najvećim brojem za poslenih i ostvarenim profitom je TOMI TRADE.

Uslužne delatnosti u vazdušnom saobraćaju: Aerodrom Nikola Tesla lider po profitu i broju zaposlenih

Sa 47 firmi, ovo je delatnost sa najmanje registrovanih firmi u okviru oblasti 52. Aktivno ih je 37, isti broj kao i u uslužnim delatnostima u vodnom saobraćaju.

Od broja aktivnih najviše je DOO-va (84%) i javnih preduzeća(14%), a postoji samo jedno–akcionarsko društvo – Aerodrom Nikola Tesla.

Ukupni poslovni prihodi su oko 171 mil EUR, a ukupno ostvareni profit je oko 33 mil EUR. Ova delatnost zapošljava 3.009 radnika.

Rang najboljih 5 preduzeća po prihodima 2017. pogledajte u tabeli:

Aerodrom Niš, osnovan 1990, je najstarija aktivna firma. Najveći profit kao i broj zaposlenih ima Aerodrom Nikola Tesla.

Manipulacija teretom: Luka Beograd ima najveći gubitak, a Luka Novi Sad najveći dobitak

Od registrovanih 227, aktivno je 112 firmi u delatnosti Manipulacija teretom. Od aktivnih firmi najviše je preduzetnika (61%) i DOO-va (33%). Akcionarskih društava je 5%, a ostalih oblika je 1%.

U ovoj delatnosti ostvareni su poslovni prihodi od oko 31 mil EUR, pozitivan neto rezultat odo ko 620.000 EUR, a zajedno sve firme zapošljavaju 777 radnika.

Najstarija kompanija koja i dalje posluje je Luka Dunav Pančevo, osnovana 1974. Kompanija sa najvećim brojem zaposlenih je Luka Beograd – 190, a najveći profit je ostvarila Luka Novi Sad, oko 750.000 EUR.

Ostale prateće delatnosti u saobraćaju. MILŠPED apsolutni lider

Ova delatnost ima najveći broj i registrovanih (2.703) i aktivnih firmi (1.727) u okviru celokupne privredne oblasti. Što se tiče pravne forme, ove firme su u najvećem procentu registrovane kao DOO (83%) i kao preduzetnici (15%). Ukupni poslovni prihodi koje ostvaruju firme u ovoj delatnosti je 650 mil EUR; dobitak je 24 mil EUR, a cela delatnost zapošljava 9.412 ljudi.

I dalje posluje Zaječarka DOO iz Beograda, osnovana 1958, kao najstarija firma u delatnosti. „Milšped“ je apsolutni lider po ostvarenom profitu i broju radnika. U 2017. ostvarili su preko 7 mil EUR dobitka, i zapošljavaju skoro 2.000 radnika.

Analizu je uradila kompanija CUBE Team, vodeći provajder poslovnih infomacija u Srbiji. Svojim klijentima nudi sektorske analize i izveštaje, analize konkurencije, poslovne baze podataka, a preko portala B2B Online omogućava uvid u sve javno dostupne infomacije o svim privrednim subjektima u Srbiji na jednom mestu.

Prošlogodišnju analizu pročitajte OVDE.