Apatin dobio slobodnu zonu – Uskoro i izgradnja luke

Vlada Srbije je dala saglasnost za osnivanje Slobodne zone Apatin na oko 122ha, kojom će upravljati istoimeno preduzeće. Slobodna zona obuhvata lokaciju “RTC Apatin i Luka Apatin”, lokacija Blok 61 Apatin. Ove lokacije predstavljaće područja na kojima će se odvijati proizvodne i logističke aktivnosti.

Preduzeća koja planiraju da razvijaju svoje proizvodne i uslužne aktivnosti na lokaciji RTC-a i Luke su: “Flash Srb” doo i “Terminal Apatin” doo. Na ovom području Slobodne zone planira se izgradnja Luke Apatin sa logističkim centrom.

Konzorcijum kompanija “Agrifer SA”, Švajcarska i “Nika grup” doo Beograd i Opština Apatin potpisale su memorandum o razumevanju kojim su regulisana pitanja međusobne saradnje i organizacije povodom projekta izgradnje međunarodne Luke Apatin.

Povodom dobijanja dozvole za raspisivanje tendera za izgradnju luke, dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin, održao je sastanak sa predstavnicima Agencije za lučke poslove vezano za utvrđivanje predloga uredbe o lučkom području u međunarodnoj luci Apatin.

Tokom sastanka je predstavnicima Agencije za luke uručena kompletna dokumentacija, neophodna za donošenje uredbe, koju čini prostorni plan, generalni i plan detaljne regulacije, procena uticaja na životnu sredinu, izvodi iz zemljišnih knjiga za lučko područje, prostorni plan Vojvodine i Srbije u kojima je predviđena apatinska luka, u okviru šest međunarodnih luka u Srbiji.

Agencija za luke treba da uradi radnu verziju teksta uredbe o lučkom području, a Upravni odbor agencije da utvrdi predlog te uredbe i isti uputi Vladi Srbije, koja će nakon tog usvajanja doneti uredbu o lučkom području međunarodne luke Apatin.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.