Cariniku čak i OTKAZ ako mu je rođak špediter!

Carinik u Srbiji bi mogao da bude disciplinski kažnjen i degradiran, čak i otpušten, ako se utvrdi da je član njegove uže porodice vlasnik špediterskog preduzeća ili bilo koje firme koje ima veze sa radom carine.

To se najavljuje Pravilnikom o delatnostima i poslovima koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, koji stupa na snagu 1. avgusta.

U carinskoj službi Srbije zaposleno je 2.842 službenika, a nova pravila se odnose na sve njih, bez obzira na to da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ovaj pravilnik samo slovo na papiru, jer većina carinika nije i neće biti direktno upućena na poslove sa rođakom špediterom, ali jesu njegove kolege.

Ovaj pravilnik je donet na osnovu Zakona o carinskoj službi i njime se bliže se određuju delatnosti koje su u vezi sa radom Uprave carina, odnosno poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, naglašava se u Pravilniku.

Dokumentom su precizirani i poslovi koji su „zabranjeni“ za najbliže članove porodica carinskih službenika. To su spoljnotrgovinsko poslovanje, odnosno firme koje se bave uvozom i izvozom, zatim međunarodna špedicija, ali i „savetovanje i zastupanje pravnih i fizičkih lica po pitanjima i u postupcima iz nadležnosti Uprave carina, van okvira utvrđenog zakonom“.

Poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika jesu poslovi preduzetnika, plaćeni ili neplaćeni poslovi koji su zabranjeni posebnim zakonom, naglašava se u Pravilniku.

Svi poslovi koji su u vezi sa poslom koji carinski službenik obavlja na svom radnom mestu.

Takođe, tu su i poslovi koji bi mogli da pokolebaju carinika da svoj posao radi savesno i pošteno. Ako se utvrdi da je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik preduzeća koje je ima veze sa radom carine, zaposleni na carini može disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti, propisane Zakonom o carinskoj službi i Zakonom o državnim službenicima.

– Donosi se rešenje kojim se utvrđuje i da se carinski službenik premešta na odgovarajuće radno mesto ili da u Upravi carina nema odgovarajućeg radnog mesta na koje bi službenik bio premešten – piše u Pravilniku.

– Odgovarajuće je slobodno radno mesto koje odgovara stručnoj spremi carinskog službenika koji se premešta. Na radno mesto koje ne odgovara njegovoj stručnoj spremi službenik se može premestiti samo uz svoj pristanak, prenose Novosti.

Pročitajte u celosti PRAVILNIK.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.