Do Јednošalterskog sistema uz podršku eksperata Svetske carinske organizacije

Radi boljeg upoznavanja Srbije sa projektom Јednošalterskog sistema (Single Window) od 24. do 26. februara 2020. godine u Upravi carina je u saradnji sa Svetskom carinskom organizacijom i uz učešće eksperta iz Evropske komisije održana radionica Izgradnja Јednošalterskog okruženja.

Nacionalnim jednošalterskim sistemom povezuju se svi učesnici u spoljnotrgovinskom prometu, kako državni organi, tako i poslovna zajednica, istakao je zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković, podsetivši da će naša zemlja biti u obavezi da uvede taj sistem pre ulaska u Uniju.

Uvođenje tog sistema će svakako doprineti stvaranju boljeg poslovnog okruženja u Srbiji, zbog čega je određeno za strateški cilj u poslovnoj i IT strategiji, koje je Vlada Srbije upravo usvojila. Na taj način smo napravili značajan korak za ispunjenje merila EU za zatvaranje pregovora u poglavlju 29-carinska unija, naglasio je Marinković.

Uvođenje Јednošalterskog sistema je deo projekta o unapređenju trgovine i saobraćaja na Zapadnom Balkanu pokrenutog prošle godine u saradnji sa Svetskom bankom. Cilj tog projekta je olakšanje trgovine i transporta na području zemalja našeg regiona i EU, zatim uvođenje potpunog elektronskog poslovanja u oblasti koja se odnosi i na carinsko poslovanje, kao i efikasnost u pogledu sigurnosnih kontrola, čime bi se obezbedio veći nivo bezbednosti samog carinskog poslovanja. Taj projekat treba da podrži napore šest zemalja, odnosno carinskih teritorija Zapadnog Balkana, Albanije, BiH, AP Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, za unapređenjem ekonomske saradnje u regionu i sa EU.

Prvi korak u realizaciji bilo je potpisivanje zajma za Projekat regionalne trgovine i transportnih olakšica u zemljama Zapadnog Balkana početkom maja prošle godine. Prva faza tog regionalnog projekta u koju su uključene Srbija, Albanija i Severna Makedonija iznosi 90 miliona dolara, od čega će Srbiji pripasti 40 miliona.

Predviđeno je da 8 miliona dolara od ukupne sume bude uloženo u dizajniranje, razvoj i implementaciju Nacionalnog jednošalterskog sistema (Single window), a očekuje se da kada bude uveden, taj sistem omogući povećanje transparentnosti, smanjenje troškova transporta, unapređenje koordinacije, kako unutar Uprave carina, tako i sa graničnim inspekcijskim službama, što će značajno uticati na smanjenje vremena neophodnog za obavljanje formalnosti pri prometu robe.

Svetska carinska organizacija čije su članice gotovo sve zemlje sveta i čija je uloga da pruži podršku razvoju carinskih administracija, u Srbiju je ovoga puta uputila ekspertski tim spreman da prenese najbolja iskustva iz svetske prakse. Armen Manukijan, tehnički ataše iz Direktorata za usklađivanje i olakšice i Sibrand Botsma ekspert holandske carinske uprave održali su prezentacije kako bi približili prednosti Јednošalterskog sistema srpskim kolegama.

S obzirom da su za Srbiju posebno značajna iskustva EU u primeni tog sistema, dragoceno je bilo učešće eksperata iz Generalne direkcije za poreze i carinu (DG TAXUD) koje je predvodio Antonio Blanko. U timu eksperata iz Evropske komisije bili su i Zauani Sadaui, načelnik Sektora za projektno upravljanje elektronskom carinom, Vanja Zlateva, stručni konsultant i Edna Karadža iz CEFTA sekretarijata.

Projekat predviđa formiranje međuresorne radne grupe, u čijem bi radu učestvovali predstavnici svih relevantnih aktera u spoljnotrgovinskom prometu, a o velikom interesovanju svedoči i činjenica da su pored carinskih službenika u radionici učestvovali i predstavnici više od 10 različitih državnih organa i tela.

Izvor/foto: Uprava carina