Intenzivnija carinska saradnja Srbije i Rusije

U okviru posete premijera Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Srbiji, 19. oktobra 2019. godine u Palati Srbija potpisana su i dva dokumenta kojima će saradnja dve carinske administracije biti intenzivirana. Tokom ceremonije direktori carinskih administracija Srbije i Ruske Federacije, Miloš Tomić i Vladimir Bulavin, potpisali su Protokol o saradnji i Memorandum o razumevanju koji će omogućiti da dosadašnja saradnja bude proširena i na oblast aviosaobraćaja, saopštila je Uprava carina Srbije.

Kako je navedeno, očekuje se da zahvaljujući potpisanom protokolu o saradnji između Uprave carina Republike Srbije i Federalne carinske službe Ruske Federacije budu ostvareni još bolji rezultatiu borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju.

Da bi do toga došlo, predviđa se da se u narednom periodu intenzivirana razmena informacija i uzajamno pružanje pomoći kada je reč o istragama u vezi sa sprečavanjem kršenja carinskih, deviznih i spoljnotrgovinskih propisa.
Kada je reč o Memorandumu o razumevanju koji je takođe potpisan, on predviđa saradnju carinskih službi na aerodromima „Nikola Tesla“ i „Šeremetjevo-Aleksandar Puškin“ u oblasti borbe protiv prevara.

Obe strane očekuju da će se na bazi tog dokumenta ostvariti efikasnije suzbijanje krijumčarenja i nezakonite trgovine, navedeno je u saopštenju.

Avionski saobraćaj beleži sve veći rast prethodnih godina, a porast broja putnika i obim robe koja se transportuje vazdušnim putem nameće neophodnost da se carinska saradnja na ovom planu intenzivira, kako bi se umanjila šteta koju prevare nanose ekonomskim i socijalnim interesima dve zemlje.