KAMIONI još ne mogu preko Svilaja

Pet godina nakon početka izgradnje, u četvrtak (30. septembra 2021. godine) otvoren je most kod Svilaja, kojim je povezan autoput na Koridoru 5C sa bosansko-hercegovačke i hrvatske strane Save. Nakon otvaranja mosta, na upotrebu je predat i novi granični prelaz Svilaj, te je od juče u 16h ovaj pravac otvoren za međunarodni prelaz putnika. Ipak, njime ipak i dalje neće moći da odvija teretni saobraćaj.

Novi most otvorili su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsdavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Svilaj je važna saobraćajnica na Koridoru 5c Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autoputu A5, budući da prestavlja „kontaktnu tačku“ mreže autoputeva Hrvatske i BiH.

Izgradnja mosta započela je još 2016. godine s ciljem olakšavanja i ubrzavanja prelaza granice između Hrvatske i BiH. Završena je prošlog maja, a nakon toga, u julu 2020, most je prošao tehnički pregled, ali se njegovo otvaranje za saobraćaj odužilo.

Granični prelaz s hrvatske strane savske obale završen je još 2019. godine, ali nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu, te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prelaza, podseća hrvatski Večernji list. 

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima dva zasebna objekta s po tri vozne trake u oba smera. Zasad je namenjen samo za putnički saobraćaj, a teretni će do daljeg ići putem graničnog prelaza u Slavonskom Brodu.

Bosansko-hercegovački list Nezavisne novine objavio je početkom sedmice da će novoizgrađeni granični prelaz uz sam most samo za putnike biti otvoren „privremeno, do kraja ove godine“. Nezvisne su prenele i izjavu Nikole Grbića, predsednika Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Srpske, da su u ovaj projekat uložena ogromna sredstva, ali „nema završnice“.

Dobro bi bilo da se iznađe način da tu profunkcioniše i teretni saobraćaj – rekao je Grbić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na novom graničnom prelazu posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, ima četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu iz BiH. U sklopu novog graničnog prelaza su sagrađeni objekti za smeštaj službenika UIO, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smeštaj špeditera i banke. Prelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu.

Foto: JP Autoceste FBiH

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.