Lažna faktura za tovar crnog sleza

Carinici su 4. februara 2015. godine na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj lažnog prijavljivanja vrednosti gotovo 2,5 tone sušenog crnog sleza. Slučaj se odigrao u večernjim časovima, kada je na ulaz u Srbiju pristigao kamion kojim je upravljao 24-godišnjak iz Lučana.

On je prevozio crni slez iz Nemačke i carinicima priložio naizgled urednu fakturu na kojoj je bila navedena vrednost u iznosu od 980 EUR, objasnila ja Uprava carina. Nakon toga, vozilo je poslato na pregled mobilnim skenerom, čiji snimak nije pokazivao ništa neuobičajeno.

Uprkos tome, carinici su detaljno pregledali kabinu kamiona i u vozačevoj fascikli pronašli originalnu fakturu, na kojoj je vrednost istog tovara iznosila 40.800 EUR.

– Vozač kamiona je priznao da je napravio lažnu fakturu, misleći da zbog niske vrednosti robe carinici neće vršiti detaljan pregled, čime bi skratio vreme prelaska granice. Kako je izjavio, uželeo se porodice koju nije video dvadeset dana, koliko je boravio u Nemačkoj – navela je Carina.

Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, dok je sušeni crni slez, poreklom sa Kosova i Metohije, privremeno oduzet.