Mađarska od danas zahteva prethodno obaveštenje za uvoz poljoprivrednih proizvoda

Kao odgovor na tekući oružani sukob u Ukrajini, nova uredba mađarske vlade (80/2024), koja stupa na snagu danas, 16. aprila 2024, pooštrava kontrole uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda. Svako ko u Mađarsku unosi robu koja je obuhvaćena uredbom i aneksom (uključujući i kompanije i pojedince), sada mora unapred obavestiti Nacionalnu upravu za sigurnost lanca hrane (NÉBIH).

Asortiman proizvoda koji je naveden u novoj vladinoj uredbi podleže obaveštavanju čak i ako se u Mađarsku unose iz bilo koje zemlje članice EU, ističe se u saopštenju udruženja MKFE.

Tranzitne isporuke ne podležu obavezi obaveštavanja.

Cilj zakonodavca je da spreči da u Mađarskoj završavaju proizvodi poreklom iz Ukrajine, „koji na naše tržište stižu nakon pretovara u drugim zemljama“, navodi MKFE u obbjavi.

Zainteresovani će moći da prijave uvoz poljoprivrednih proizvoda na obrascu koji je objavljen na sajtu NÉBIH. Obrazac se mora popuniti najkasnije 24 sata pre uvoza, u slučaju drumskog transporta. Obaveštenje se može popuniti samo elektronskim putem, na mađarskom jeziku, a Nacionalna upravu za sigurnost lanca hrane će na navedenu mejl adresu odmah poslati potvrdu o prihvatanju kompletno popunjene prijave.

MKFE pojašnjava da ova obaveza pre svega opterećuje prodavca, ali da obaveštenje može da izvrši i strana koja nastupa u ime pradavca, odnosno „vrši transport proizvoda koji se mora prijaviti ili ga organizuje“. U objavi NÉBIH definisani su i svi detalji, na koji način strana koja nastupa u ime prodavca može to da uradi.

Neprijavljivanje podleže administrativnoj kazni, čiji iznos može biti do 40% vrednosti predmetne robe (bez PDV-a).

Propis obuhvata dugačak spisak proizvoda, od mesa, preko jaja, do žitarica, povrća, repice, vina itd.

Objavu mađarske Nacionalne uprave za sigurnost lanca hrane (NÉBIH) možete pogledati OVDE.

Dekret mađarske Vlade možete pogledati OVDE. 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.