Među pošiljkama i kafa „obogaćena“ narkoticima

U poštanskim pošiljkama carinici često zatiču najrazličitije narkotike, koje krijumčari na taj način pokušavaju da dostave, bilo da ih skrivaju u nekoj drugoj robi, ili ih pak vrlo drsko spakuju bez bilo kakve kamuflaže, verovatno se nadajući da će to možda proći neopaženo.

Tako su tokom protekle nedelje u carinskoj ispostavi Pošta Beograd otkrivene dve pošiljke u kojima je pronađen kanabis, kristalni prah i tablete, za koje se sumnja da se nalaze na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci.

Prva sumnjiva pošiljka otkrivena je 16. jula 2021. godine, prilikom detaljne kontrole paketa pristiglog iz Zagreba za primaoca u Beogradu, na kojem nije pisalo ništa o tome šta je njegov sadržaj.Ispostavilo se, sa razlogom, jer se u njemu nalazilo devet kesica kanabisa, dve teglice sa istim sadržajem, ulje-aroma istog narkotika, rizle, upaljač i 40 pakovanja filtera.

Foto: Uprava carina

Nekoliko dana ranije sličan sadržaj pronađen je u pakovanju kafe od 200 grama. Cariniku je privuklo pažnju to što neko čak iz Francuske nekome u Srbiji šalje samo kesicu kafe.

Da je logika bila dobra, ispostavilo se kada je u pakovanju, osim mlevene kafe napipao još nešto.

Nakon što je kafa otvorena bilo je očigledno da je pakovanje pažljivo otvoreno pa potom i zalepljeno, kada su u njega bile spakovane dve providne kesice kristalnog praha, na kojima su bile oznake „K“ i „Z“, kao jedna crna kesica sa istim prahom, bez bilo kakve oznake na sebi. Pored toga, u mlevenoj kafi pronađeno i 15 tableta narandzaste boje, na čijoj kesici je bila aplikacija i natpis „Headchef“.

Ni ova pošiljka zahvaljujući carinicima nije stigla do primaoca u Beogradu, već je kao i u prethodnom slučaju predata u dalju nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor/foto: Uprava carina