Migranti u tovaru pomorandži

Carinici su na graničnom prelazu Preševo, u saradnji sa policijom, 2. decembra 2020. godine sprečili pokušaj sedmorice migranata da ilegalno pređu granicu skriveni u tovarima robe.

Prvi slučaj je zabeležen oko podneva, kada je na red za redovnu ulaznu kontrolu pristigao kamion pančevačkih oznaka koji je prevozio izolacione panele iz Grčke ka Srbiji. Pošto su carinici primetili da sajla nije dobro postavljena, to je izazvalo sumnju zbog koje je kamion upućen na detaljan pregled skenerom kada je otkriveno da se u tovaru nalaze i ljudi.

Naime, na vrhu tovara, u svega 40-tak preostalih santimetara do krova kamiona, ležala su trojica migranata kojima zbog nemogućnosti da promene položaj tela i nedostatka vazduha već nije bilo dobro. Carinici su odmah otvorili tovarni deo kamiona i u njemu, na vrhu tovara, u ležećem položaju zaista zatekli tri državljanina Avganistana.

Nekoliko sati kasnije, u tovaru aleksinačkog kamiona koji je prevozio pomorandže iz Grčke ka Srbiji takođe su otkriveni “slepi putnici“.

Kako je vozač prijavio oštećenje u blizini plombe, kamion je upućen na detaljan pregled skenerom koji je detektovao specijalno kreiran prostor, tzv. bunker, među paletama sa pomorandžama.

Kada su otvorili prikolicu i uklonili gajbe pune južnog voća, u bunkeru su zatekli četvoricu braće, državljane Sirije, navodi se u saopštenju Uprave carina.