Može li se ubrzati transport robe u regionu?

Smanjenje redova na granicama i problemi nepotrebno dugog transporta robe su teme koje su se našle na dnevnom redu Samita 100 lidera koji je nedavno održan u Skoplju. Transport i međusobno povezivanje su vitalni elementi regionalne saradnje i ekonomskog razvoja. Region Jugoistočne Evrope zaostaje u razvoju i zbog ometanja saobraćajnih ruta: na primer, potrebno je 12 sati doći iz Skoplja u Sarajevo, i drumskim i vazdušnim putem. Postoje različiti načini kako poboljšati međusobne veze i saobraćaj. Vrlo delotvorna metoda je ubrzanje transporta tereta duž puta JIE, posebno kod komercijalnih i teških vozila,  procesom brzih graničnih kontrola.

Na ovom skupu predstavljena je inicijativa Cargo free Balkanika čiji je cilj da se omogući slobodan protok robe bez nacionalnih zaustavljana / kontrole / carinjenja, primenom važećih propisa EU za transport robe. Vizija stvaranja „šengenskog“ regiona za transport bi bila moguća s sinhronizovanim procedurama i podrškom integrisanog IT sistema. Cilj projekata je da eliminiše dugo zadržavanje na granicama Srbije, Makedonije i BiH sa Hrvatskom, odnosno Grčkom.

– Najveći neprijatelj zdravom razumu je sujeta, a niko od nas ne može sakriti da je kod političara ima i previše. Dakle, ima li što razumnije od toga da roba u tranzitu ili iz jedne u drugu zemlju protiče što je jednostavnije moguće? – pita se generalni sekretar hrvatske Atlantic Grupe Ivan Mišetić.

Mišetić u izjavi za Tanjug ističe da nema velike mudrosti u tome da se izračuna koliko košta zadržavanje robe na granici jedan, dva dana ili pet dana…

Kompanije zbog toga, objašnjava on, moraju da prave zalihe, što povećava troškove, a, na kraju, sve plaća krajnji potrošač, odnosno građani iz regiona.

Izvršna direktorka Asocijacije manedžera Slovenije Sonja Šmuc kaže da je primena određenih pripisa na granicama, koje su postavile zemlje u regionu, nakon raspada bivše Jugoslavije, napravila barijere zbog kojih sada svi tripimo u regionu.

– Počeli smo da sprovodimo neke procese na granicama, koji škode nama samima. A sada smo se, kao, navikli na to. Na Samitu 100 smo želeli da upozorimo da to ne treba da bude normalno, jer tako gubimo svi – naglasila je Šmuc za Tanjug.

Free Cargo Balkanika

Projekat pod nazivom „Free Cargo Balkanika“ ima cilj da otvori koridor od Đevđelije preko Makedonije, Srbije, Hrvatske do Slovenije, čime bi se raskinulo sa tradicijom zaustavljanja kamiona na graničnim prelazima i omogućio prolaz po EU sistemu, što bi smanjilo gubitak vremena, stvaranje enormnih količina CO2 i stvorilo mogućnost da industrija sledi „Just In Time“ sistem.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.