Od danas obavezne elektronske tranzitne deklaracije

Papirne tranzitne deklaracije su od nedelje (25. januar 2015. godine) otišle u istoriju. To konkretno znači da se od 25. januara u redovnom postupku, u tranzitu, koristiti isključivo elektronska tranzitna deklaracija.

– Uredbom je, međutim, propisano i to da će se u slučaju kada nije moguće sprovesti redovan postupak elektronskim putem, koristiti rezervni postupak koji je zasnovan na upotrebi pisanih dokumenata koji omogućavaju podnošenje i kontrolu deklaracija za tranzitni postupak i praćenje tranzita kada nije moguće sprovesti redovan postupak elektronskim putem – objasnili su nam u Upravi carina.

Pored rezervnog postupka, a imajući u vidu da je u pitanju početak primene Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), u izuzetnim slučajevima, ukoliko je sistem elektronske razmene podataka nedostupan, a što može dovesti do dugog zadržavanja prevoznih sredstava na ulazu u Republiku Srbiju, nakon prethodno obavljene konsultacije sa Sektorom za informacione i komunikacione tehnologije – Odsek za podršku e-carini i dobijanja njihovog odobrenja, može se privremeno sprovoditi postupak u ISCS, kažu u Upravu carina.

Kako naglašavaju, ovakva mogućnost korišćenja sistema ISCS biće samo privremena, te da će nakon ponovnog uspostavljanja sistema elektronske razmene podataka, carinarnice biti u obavezi da odmah nastave obradu tranzitnih deklaracija upotrebom NCTS sistema.

Kada je reč o broju kompanija koje elektronski podnose deklaracije u ovom trenutku njih je preko 30, što drugim rečima znači da je znači da je u januaru dnevno obrađivano između 200 i 400 deklaracija. Realno je očekivati povećanje tog broja nakon 25. januara kada to postoje obaveza.

Kako je navelo udruženje „Međunarodni transport“ na svom sajtu, za robu koja se prevozi upotrebom TIR i ATA karneta (plavi vaučer) od 25. januara u sistemu NCTS omogućeno je elektronsko podnošenje TIR i ATA karneta. Međutim, ako prevoznik nema ili ne želi da angažuje zastupnika, carinski službenik je u obavezi da TIR i ATA karnet unese u sistem NCTS. Privremeni uvoz, odnosno privremeni izvoz po ATA karnetu evidentiraju se u ISCSu na dosadašnji način.

NCTS se odnosi i na železnički i rečni saobraćaj.

Izvor: eKapija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.