Otklonjeno sedam barijera u trgovini Srbije i BiH

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su 15. decembra u Palati Srbija, Protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Protokol je bio i jedan od zaključaka sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH u septembru ove godine u Sarajevu.

Potpredsednik Ljajić je izjavio da je od 13 barijera u trgovini Srbije i Bosne i Hercegovine otklonjeno sedam, da će dve biti otklonjenje do kraja januara 2018. godine, kao i da ostaju još četiri barijere koje treba rešiti.

On je naveo da se od preostale četiri barijere jedna odnosi na izvoz piva iz Srbije u BiH, druga se tiče graničnih prelaza Kotroman – Vardište i Ljubovija – Bratunac, treća se odnosi na preferencijalni tretman u javnim nabavkama i četvrta na privremeni uvoz određenih motornih vozila.

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je Srbija drugi najvažniji spoljno-trgovinski partner BiH, pored Nemačke, dodajući da iduće godine očekuje rast trgovinske razmene dve zemlje od 14-15 odsto.

Ovaj put smo otklonili barijere koje su možda najviše smetale ekonomijama dve zemlje, a to je pitanje izvoza mleka i mlečnih proizvoda iz jedne u drugu zemlju, izvoza pilećeg mesa, voća, povrća, kao i izvoza proizvoda od čelika, i druge barijere na koje su privrednici ukazivali, kao što je pitanje trgovine sa vodom, sokovima – rekao je Šarović.

Dodao je da će uštede ukidanjem barijera osetiti privrede obe zemlje, koje su snažno opredeljene za unapređenje ekonomskih i trgovinskih odnosa.