Priština UKIDA TAKSE na uvoz sirovina iz Srbije od 15. marta

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije. 

Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini rekao da će, ukoliko Beograd pokaže dobru volju, od 1. aprila biti ukinute sve takse na period od 90 dana.

Uklonićemo taksu od 100% na sirovine koje se uvoze i koriste za naše proizvode. To je znak dobre volje naše strane, za početak rešavanja trgovinskih, ekonomskih i političkih problema. Očekujem da na ovaj gest Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje protiv nezavisnosti i povlačenja nezavisnosti. Takođe, da krene sa uklanjanjem netarifnih barijera prema Kosovu, rekao je kosovski premijer.

On je pozvao i Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pomognu ovu akciju, počevši od liberalizacije viznog režima.

Kosovski premijer je najavio da će, ukoliko Beograd ne bude poštovao volju kosovske vlade da ukloni ekonomske barijere, Priština tada početi sa primenom reciprociteta, prvo u oblasti trgovine, a zatim na ekonomskom i političkom polju „počev od 1. aprila“. Nadalje, Kurti je rekao i da će, ako Beograd ne promeni svoj odnos, taksa će biti vraćena 15. juna.

Taksa na robu iz centralne Srbije i iz Bosne i Hrecegovine uvedena je u novembru 2018. godine. Od tada srpska roba organizovano nije ulazila na Kosovo.

Na pres konferenciji, na kojoj su bili i kosovski privrednici, Kurti je poručio da će odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina kosovska vlada doneti sledeće sedmice, a da će ona stupiti na snagu 15. marta.

Izvor: RTS