Problemi sa hrvatskom carinom udružili prevoznike

Srpski prevoznici, koji su poslednjih nedelja imali probleme sa hrvatskom carinom na graničnom prelazu Bajakovo i koji su zbog, navodno, oštećenih carinskih obeležja plaćali visoke kazne i do 7.000 evra, i dalje čekaju rešenje ovog problema.

Kako kažu u Poslovnom udruženju „Međunarodni transport”, u toku su dogovori sa udruženjima drugih zemalja čiji prevoznici takođe koriste ovaj pravac i imaju isti problem, da se priključe akciji zaustavljanja nezakonitog postupanja carinskih organa Hrvatske.

Osim prevoznika iz Srbije, da podsetimo, i vozači iz Makedonije žalili su se da im hrvatski carinici namerno oštećuju plombe, a onda ih kažnjavaju jer su obeležja oštećena.

Osim njih, primedbe su imali i prevoznici iz Bugarske i Turske.

Udruženje prevoznika iz Srbije pozvalo je svoje članove da izbegavaju Hrvatsku i traže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije, a sličan savet dobili su i od Rasima Ljajića, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. On je najavio zajednički sastanak nadležnih institucija iz resora saobraćaja i carine, ali nije precizirao kada se takav susret može očekivati.

Udruženje prevoznika već je imalo jedan sastanak sa predstavnicima hrvatskih kontrolnih organa, predočili su probleme i čak fotografijama dokumentovali neprimereno ponašanje carinika. međutim, pomaka, kako kažu, nema.

U međuvremenu se oglasila hrvatska carina, koja je saopštila da se od ukupno 130 registrovanih oštećenja u poslednja tri meseca samo 15 slučajeva odnosilo na carinska obeležja Srbije. Većina povreda carinskih propisa ide, kako kažu, na račun bugarskih, turskih i makedonskih prevoznika.

Oštećenje carinske plombe postoji ukoliko se ona u određenom, konkretnom slučaju može otvoriti i ponovo zakopčati u mehanizmu za blokiranje bez oštećenja. Na taj način može se ući u tovarni prostor prevoznog sredstva bez ovlašćenja carinske službe, navodi se u objašnjenju hrvatske carine.

Uprava carina Srbije na konferenciji za novinare održanoj prošle nedelje saopštila je da su plombe koje se koriste kod nas ispravne i da nema razloga za kažnjavanje prevoznika. Prema njihovim rečima, Srbija je još 2016. godine potpisala konvenciju o evropskom transportu, u okviru koje je imala obavezu da Evropsku komisiju obavesti o svim detaljima carinskih obeležja koje koristi.

– Nikada do sada nismo imali primedbi ni problema sa carinskim administracijama susednih ili drugih zemalja kroz koje robu prevoze domaći prevoznici – objasnili su u Upravi carina. Hrvatska carina je ovu priču, koja je izazvala veliku pažnju medija u regionu, pravdala direktivom Evropske komisije o pojačanoj kontroli zbog migranata. Ovaj razlog ne priznaju u Udruženju prevoznika, gde tvrde da hrvatski carinici namerno oštećuju obeležja koja prate tovar kako bi naplatili visoke kazne.

Izvor: Politika