Samo jedno merenje KAMIONA donelo olakšanje – Vozači zadovoljni novim merama Otvorenog Balkana

Kamioni sa robom iz Albanije, Severne Makedonije i Srbije od 1. februara brže prelaze preko granica ove tri države. Prema novom sporazumu u okviru Otvorenog Balkana, kamioni se na granici mere i kontrolišu samo jednom.

Vozači kamiona na Preševu su za TV Prvu rekli da je sada situacija bolja i da se ne čeka ni pet minuta. Kažu da policija i carina rade dobro i da više nema duplog vaganja, pa se granica lakše prelazi, a roba brže stiže na odredište.

Roba u kamionima srpskih, makedonskih i albanskih kompanija koja se uvozi ili izvozi meri se samo na jednoj granici. Na Preševu se kontroliše samo dokumentacija kamiona koji ulaze  u Srbiju. Potvrde jedne države, priznaju sve tri članice Otvorenog Balkana.

Memorandum o merama za unapređenje kretanja ljudi i roba koji su nedavno potpisale uprave carina Srbije i Severne Makedonije predviđa ubrzanje carinskih procedura.

Samo prošle godine, broj kamiona na GP Preševo povećan je za 10 odsto.

Uprava carina Severne Makedonije je saopštila da je prošlogodišnja razmena Srbije i Severne Makedonije zaključno sa novembrom iznosila 985,9 miliona evra, i da se sav uvoz, izvoz i tranzit odvijaju preko graničnog prelaza Tabanovce, na kome je lane na ulasku u Severnu Makedoniju evidentirano oko 140.000 teretnih vozila, a na izlazu 170.000.

Foto: customs.gov.mk