Srbija 1. februara postaje deo zajedničkog tranzitnog postupka

U skladu sa odlukom Evropske komisije, Srbija od 1. februara u ponoć počinje da primenjuje zajednički tranzitni postupak (NCTS) i van nacionalnih okvira.

Zbog stvaranja tehničkih preduslova za početak primene, kako je najavila Uprava carine, informacioni sistem će planski biti nedostupan i to Sistem zajedničkog tranzitnog postupka 1. februara od ponoći do 10 sati, kao i Sistem nacionalnog tranzitnog postupka istog dana od 7 do 10 sati.

Reč je o velikom poduhvatu od nacionalnog značaja, te Uprava carina preduzima sve neophodne mere kako bi se osiguralo nesmetano funkcionisanje sa svim zemljama članicama, a njih je 34.

Šta podrazumeva zajednički tranzitni postupak?

Zajednički tranzitni postupak omogućava učesnicima  u tranzitnom postupku da robu prevoze ismeđu strana potpisnica Konvencije na osnovu jedne elektronske deklaracije i jednog obezbeđenja koje važi u toku cele tranzitne operacije. Pristupanjem Koncenciji, Srbija prilikom sprovoženja zajedničkog tranzitnog postupka dobija tretman EFTA zemalja, odnosno mogućnost sprovođenja zakozvanog T postupka (T1 – Roba van zajednice, T2 – roba iz zajednice).