Srbija i Velika Britanija potpisale SPORAZUM o TRGOVINI i saradnji

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod, potpisale su 16. aprila 2021. godine, u Palati Srbije u Beogradu, Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Sporazumom je postavljen novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Republike Srbije.

Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog uspešno okončanih pregovora i formalnog obezbeđivanja nastavka uspešne saradnje u političkoj i ekonomskoj sferi.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine.

– Zaključenjem Sporazuma ne samo što je omogućeno vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranju uslova za dalji rast međusobne trgovine u interesu obeju zemalja, kao i za dalja ulaganja, već su i dodatno učvršćeni tradicionalno dobri odnosi naših zemalja – poručila je ministarka Matić, izrazivši očekivanje da će sa uspešnim sprovođenjem imunizacije protiv COVID-19 biti obnovljena i prethodno veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

Ona se ovom prilikom posebno zahvalila Ujedinjenom Kraljevstvu na razvojnoj pomoći koju je pružala Republici Srbiji u prethodnom periodu.

Ambasadorka Makleod istakla je da Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti. Uvećanje trgovine i investicija važan su deo te ambicije.

– Ovaj sporazum istovremeno potvrđuje našu zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača u obe naše države.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija potpisale su u martu 1879. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.