Srpski izvoz u Nemačku prvi put prevazišao milijardu evra

logistika_carina_kontejner_241113Delegacija nemačke privrede u Srbiji objavila je najnovije podatke o robnoj razmeni između Srbije i Nemačke koja obuhvata vremenski period od januara do zaključno oktobra ove godine.

Prema najsvežijim podacima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i tehnologiju, robna razmena u pomenutom vremenu dostigla je 2,34 milijardi evra. Nemačka je iz Srbije uvezla robu u vrednosti od jedne milijarde evra dok je izvoz u Srbiju do kraja oktobra dostigao 1,34 milijardi evra.

Ukupni saldo u pomenutom datumu iznosi 2,35 milijardi evra, što znači da je Srbija uspela da od 2008. i minusa od 968 mil EUR, rapidno izbalansira svoje trgovinske odnose sa Nemačkom pa je deficit krajem oktobra iznosio 345 mil EUR (553 mil EUR u 2012.).

Milan Vučković iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji,  napominje da sve značajniji rast srpskog izvoza u Nemačku Srbija beleži najviše zahvaljujući brojnim nemačkim preduzećima u Srbiji koja svoje proizvode iz fabrika širom zemlje izvoze upravo brojnim kupcima i partnerima na nemačkom tržištu.

– Nekoliko značajnih nemačkih preduzeća još nisu do kraja realizovale svoje investicione projekte a neka druga su najavila proširivanje svojih aktuelnih proizvodnih pogona i zato očekujemo da robna razmena, kao i izvoz u SR Nemačku, i narednih godina nastavi sa rastom –  kaže Vučković.