U 2020. krijumčareno dvostruko više lekova

Da krijumčarenje lekova uzima sve više maha i da progresivno raste, govore podaci da su carinici od početka ove godine zaplenili gotovo milion pojedinačnih doza različitih lekova, što je duplo više u odnosu na prethodnu 2019. kada je pak zaplenjeno dva puta više medikamenata nego u 2018. godini, saopštila je Uprava carina.

Samo tokom ovog meseca otkriveno je više od 50.000 različitih medikamenata. Jedna takva zaplena zabeležena je i 22. decembra 2020. godine na graničnom prelazu Horgoš, kada su carinici u saradnji sa policijom zaplenili oko 1.200 tableta leka Xanax, koji sadrži psihoaktivne supstance.

Prekršaj je otkriven kada je oko 10:15 časova za redovnu kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao automobil seat alhambra, albanskih registarskih oznaka. Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje, 41-godišnji vozač, albanski državljanin rekao je da nema ništa sem ličnog prtljaga. Bez obzira na to, auto je detaljno pregledan i tom prilikom je je ispod torbi sa ličnim stvarima, na podu iza suvozačkog sedišta, pronađena kesa sa oko 1.200 pomenutih psihoaktivnih tableta. Putnik je zajedno sa otkrivenim tabletama predat u dalju nadležnost policije i tužilaštva.

Kakvu opasnost švercovani lekovi mogu predstavljati po zdravlje opšte je poznato, a krizna vremena, kao što je pandemija koronavirusa u čitavom svetu, dodatno motivišu na nečasnu i nelegalnu zaradu od ove vrste krijumčarenja, dodaje se u saopštenju Uprave carina.