Uskoro bolja kontrola sastava i porekla robe

Projekat pod pokroviteljstvom EU, vredan 250.000 evra, namenjen modernizaciji Carinske laboratorije Srbije svečano je 29. septembra 2017. godine predstavljen u Upravi carina.

Očekuje se da tokom projekta koji će trajati do kraja godine dođe do intenzivne razmene iskustava sa stručnjacima iz Odeljenja za carine i akcize, Hemijsko-tehnološkog direktorata Poreske službe Španije, što će doprineti razvoju kapaciteta Carinske laboratorije Srbije.

Konsultanti iz Španije će u narednom periodu raditi zajedno sa našim stručnjacima prenoseći im svoja saznanja o postupcima koji su se u laboratorijama njihove službe pokazali kao najefikasniji.

Zahvaljujući toj razmeni iskustava i saznanja o najboljoj praksi, Carinska laboratorija Srbije će biti spremnija da se uhvati u koštac sa sve složenijom kontrolnom ulogom koju treba da ima u oblasti međunarodne trgovine. Na polju međunarodne trgovine uloga carinskih laboratorija razvijala se tokom vremena, da bi danas one imale glavnu ulogu u otkrivanjima prevara zasnovanim na lažnom predstavljanju sastava ili porekla robe.

Analize koje se vrše u carinskim laboratorijama služe za utvrđivanje autentičnosti i stvarnog porekla proizvoda, otkrivanje protivzakonitog uvoza (poput narkotika i jedinjenja koja ulaze u sastav droga), zaštitu potrošača od opasnih proizvoda ili zaražene hrane, čuvanje prirodne okoline i ugroženih vrsta.

Inicijalnom skupu povodom formalnog početka projekta pod nazivom “Stvaranje uslova za jačanje kapaciteta Carinske laboratorije Srbije” prisustvovali su predstavnici Uprave carina Srbije, Ministarstva finansija Republike Srbije, Poreske službe Španije, kao glavnog partnera u projektu i Delegacije Evropske unije u Srbiji, kao donatora sredstava iz pretpristupnih fondova EU.