Usvojen Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o izvozu i uvozu robe dvostruke namene koji treba da uspostavi kontolu u izvozu i uvozu robe koja može da se koristi kako u civilne tako i u vojne svrhe.

Cilj zakona je uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza robe dvostruke namene i pružanja brokerskih usluga i tehničke pomoći u vezi sa robom dvostruke namene radi ostvarivanja i zaštite odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i obezbeđenja poštovanja medunarodnih obaveza Srbije u toj oblasti.

Zakon ureduje način i uslove pod kojima se obavlja izvoz, uvoz i transport robe dvostruke namene, kao i pružanje brokerskih usluga i tehničke pomoći u vezi sa robom dvostruke namene.

Roba dvostruke namene uvozi se, odnosno izvozi na osnovu dozvole, a listu te robe utvrđuje Vlada na osnovu predloga ministarstva nadležnog za spoljnu trgovinu.

Zakonom je proširena lista roba koje mogu služiti dvostrukoj nameni i za koju se mora tražiti dozvola nadležnih institucija. Uvedena je obaveza pribavljanja dozvole za pružanje brokerskih usluga i usluga tehničke pomoći.

Zakon omogućava da se u određenim situacijama po skraćenoj proceduri i bez pribavljanja svih saglasnosti nadležnih organa izda dozvola, a to su situacije kada se izvozi ili uvozi roba za potrebe Srbije ili druge države ili kada se radi o pružanju humanitarne pomoći ili donacijama u hitnim slučajevima.

Predviđeno je da pored odbijanja i oduzimanja izdatih dozvola, postoji i mogućnost izmene već izdate dozvole.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.