Zajednička kontrola na prelazu Preševo-Tabanovce krajem avgusta

Od 26. avgusta će prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj „kancelariji“ raditi srpski i makedonski carinici i policajci, a početak rada integrisanog graničnog prelaza zvanično će označiti predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev.

U Skoplju je 20. avgusta 2019. godine potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce.

Delegaciju naše zemlje, u kojoj su bili Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina i Saša Milenković, upravnik carinarnice Niš, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za imovinu, predvodio je državni sekretar MUP Milosav Miličković.

Zamenik direktora srpske carine Veselin Milošević, i Đoko Tanasoski, direktor Carinske uprave Severne Makedonije,potpisali su Protokol, kojim su u okviru pomenutog Sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Republike Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Republike Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Republike Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26.avgusta 2019. godine, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle, navela je Uprava carina u saopštenju.

U prestonici Severne Makedonije potpisan je i Protokol između ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera, dok je Direkcija za imovinu Republike Srbije sa Carinskom upravom našeg suseda potpisala Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola. Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinu i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Uprave za veterinu, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.

Potpisivanju Protokola prethodio je sastanak na kome je razmatrano niz tema u vezi sa prekograničnom saradnjom i izazovima sa kojima se pogranični organi Srbije i Severne Makedonije svakodnevno suočavaju.

Foto: Uprava carina

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.