Zajednička kontrola na srpsko-mađarskoj granici – Ovo su novi detalji i rokovi za izgradnju GP Kelebija-Tompa 2

U jeku poslednje krize na graničnim prelazima, kilometarskih kolona, zastoja i prebacivanja “vrućeg krompira” od jedne do druge institucije, odjeknula je i vest o početku priprema za gradnju novog prelaza Kelebija-Tompa 2.

Izgradnja novog prelaza između Srbije i Mađarske trebalo bi da omogući razdvajanje putničkog i teretnog saobraćaja. Cilj je svima dobro poznat i jasan: smanjenje gužvi i vremena čekanja na prelazak granice. „Nova Kelebija“ biće zajednički prelaz (na teritoriji Mađarske) i na njemu će se obavljati zajednička granična kontrola.

Ipak, do trenutka kada bi ovaj konkretan projekat trebalo da pomogne u rešavanju gorućeg problema transportne privrede, proći će dosta vremena, budući da će, kako saznajemo, samo projektovanje trajati do septembra 2025. godine. O kapacitetima se, zvanično, zasad ne zna ništa, jer su potrebe, prema rečima nadležnih državnih službi, „tek na usaglašavanju“.

U srpskom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da su zadaci novoosnovane Radne grupe Vlade Srbije – „vođenje pregovora između vlada dve zemlje, kao i praćenje i realizacija projekta novog GP Kelebija-Tompa 2“. Oni pojašnjavaju i koji su naredni koraci koji bi trebalo da budu sprovedeni.

– Budući da se planira izgadnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Mađarske i zajednička granična kontrola, u toku je prikupljanje informacija o potrebama u tehničnom i tehnološkom smislu za sve nadležne organe koji će obavljati kontrole na GP – kažu iz Sektora za drumski transport MGSI za PlutonLogistics.

– Trenutno se usaglašava presek granične linije. Novi granični prelaz se planira tako da će biti povezan obilaznicom oko Subotice u punom profilu autoputa E75, deonica GP Kelebija- petlja Subotica-jug, tzv. Y-krak, i nastavak do autoputa E75 Beograd-Novi Sad-GP Horgoš. Do izgradnje i puštanja u rad novog graničnog prelaza biće potrebno i izmeniti međudržavni Sporazum o graničnoj kontroli i potpisati Sporazum između vlada Srbije i Mađarske o osnivanju novog graničnog prelaza. Korak koji nam takođe predstoji je i projektovanje i izgradnja punog profila autoputa E75 deonica od novog GP Kelebija-petlja Subotica jug.

Po informacijama koje je dostavila mađarska strana, dodaju, izrada idejnog projekta je u toku.

Planirano je da kompletno projektovanje u vezi sa novim GP Kelebija-Tompa bude završeno do septembra 2025. godine. U narednom periodu održavaće se redovni sastanci u vezi sa realizacijom ovog projekta, kažu u ministarstvu.

Na pitanje da li su u ovom trenutku poznati detalji o novom kamionskom terminalu Kelebija i kakvi kapaciteti su planirani, kao i da li postoji da oni budu manji nego što je to sada slučaj na postojećem graničnom prelazu, iz našeg ministarstva odgovaraju:

– U vezi sa budućim graničnim prelazom, u toku je usaglašavnje kapaciteta za teretni terminal, odnosno potrebe u objektima, prostorijama, kabinama, saobraćajnim trakama, broju službenika koji će obavljati granične provere i kontole, broj parking mesta za putnički i teretni saobraćaj. Sve to se usaglašava u cilju izrade urbanističkog plana i pokretanja postupka dobijanja građevinske dozvole u Mađarskoj.

Iz MGSI su podsetili i da Republička direkcija za imovinu planira dalja proširenja svih sadržaja na postojećem GP Kelebija, uključujući i ulazno-izlazne teretne terminale. „U prvoj fazi izgradnje ulaznog teretnog terminala planira se izgradnja 33 parking mesta za teretna vozila,“ dodali su.

Mađarska vlada, podsetimo, u martu ove godine usvojila je program mera kojima će pokušati da smanji vreme čekanja vozila na granicama sa Srbijom. U tom programu kao priroritetno je navedeno proširenje prelaza Roszke (Horgoš) i Tompa (Kelebija), otvaranje prelaza Hercegszántó (Bački Breg) za više vrsta teretnih vozila, izgradnja dodatnih parkirališta, kao i uspostavljanje zajedničke granične kontrole sa našom zemljom.

  • BONUS SADRŽAJ:

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.