Zvanično počeli pregovori o slobodnoj trgovini Srbije i Kine – Potpisan prvi memorandum

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je u sredu (12. aprila) sa ministrom trgovine NR Kine Vangom Ventaom Memorandum o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Ekonomski odnosi Srbije i Kine su na izuzetno visokom nivou, a Srbija je važan strateški partner Kine na Zapadnom Balkanu, izjavio je tokom posete Pekingu Momirović.

– Ovo je još jedan veliki korak u dodatnom jačanju naše ekonomije – rekao je ministar i dodao da je pre deset godina izvoz u Kinu iznosio šest miliona dolara, a prošle godine 1,3 milijarde dolara, što potvrđuje činjenicu da smo zajedničkim snagama postigli ogroman uspeh i dodatno razvili naše ekonomske odnose.

On je ukazao na to da je jedan od glavnih zadataka u narednom periodu realizacija sporazuma o slobodnoj trgovini, čime će naše kompanije dobiti nove šanse na tržištu Kine, dok će, sa druge strane, i kineske kompanije napraviti još veće uspehe u Srbiji.

Ministar je naveo da se očekuje da će sledeće godine, kada ovaj sporazum stupi na snagu, naš izvoz premašiti iznos od dve milijarde dolara, što će biti pravi uspeh.

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim i formalno započinju pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, Momirović je ujedno i završio trodnevnu posetu Kini, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Šta izvozimo u Kinu? 

I prvi podaci iz 2023. pokazuju da je Kina jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje. Srpski robni izvoz tokom januara i februara vredeo je 119,8 miliona evra, a uvoz 334,9 miliona evra.

Iz naše zemlje u Kinu putuju uglavnom sirovine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Kinu u januaru i februaru 2023. bile su rude bakra i koncentrati (udeo u robnom izvozu 96,4%), dok je na drugom mestu bakar (1,3%). Slede pumpe za tečnosti (0,9%), rotacione električne mašine (0,3%). Na ostalo odlazi svega 1,2% robnog izvoza.

I na listi najvećih kompanija-izvoznika iz Srbije prednjače dve kompanije u kineskom vlasništvu, odnosno kompanije grupacije Zijin.

Borski ZijinMining (vlasnik rudnika Čukaru Peki u okolini Bora) izvezao je za 208,7 miliona evra, a Serbia Zijin Bor Cooper (vlasnik smederevske železare) za 150,9 miliona.

Najznačajniji uvozni proizvodi su telekomunikaciona oprema, mašine za AOP i jedinice, mehanički uređaji za manipulaciju, mašine za pojedine industrijske grane.

Najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije januar-februar 2023; izvor: Ministarstvo finansija – Tekuća makroekonomska kretanja

Jedan od srpskih proizvoda za koji postoji veliki potencijal na Dalekom istoku i koji bi mogao da „profitira“ od sporazuma o slobodnoj trgovini, prema najavama zvaničnika, jeste vino. Srbija je tokom 2022. u Kinu izvezla 5 puta više vina nego 2012. Među proizvodima za koje je raslo interesovanje tokom prethodne decenije su i, primera radi, daske od bukve – njihov izvoz je od 2012. do 2022. porastao čak 50 puta. Takođe, put do najvećeg tržišta na svetu našlo je i smrznuto juneće meso, čiji plasman je značajno rastao.

Uz sve pobrojano, prema podacima RZS, na listi 20 vodećih izvoznih proizvoda iz Srbije u Kinu u 2022. bile su još i kombinacije frižidera i zamrzivača, listovi za furniranje, delovi i pribor za motorna vozila, memorije, poizvodi od necelularne gume, aparati za zvučnu i vizuelnu signalizaciju…